De grootste stressfactoren tijdens een vakantie

Laatst bijgewerkt: January 2018
In dit artikel
De grootste stressfactoren tijdens een vakantie

dossier Op vakantie gaan is natuurlijk heel fijn, maar het kan voor sommigen ook veel stress veroorzaken. Denk aan onduidelijke borden op het vliegveld, taxichauffeurs die je niet kunnen verstaan of lange wachtrijen voor het museum. Dit zijn de factoren die erg stresserend kunnen zijn. Hoe zorgt jij nu voor dat je vakantie fijn verloopt? 

Stressveroorzakers

Het is eindelijk tijd voor een welverdiende vakantie. Je kan lekker ontsnappen aan het dagelijkse leven en even helemaal tot rust komen. Op vakantie gaan is echter niet alleen heel leuk, maar ook gewoon heel belangrijk. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat reizen ook goed is voor de gezondheid. Je kan de werkstress van je afschudden en weer even helemaal opladen, wat goed is voor de mentale, maar ook voor je fysieke gezondheid. Een goed uitgerust mens is nu eenmaal gezonder. 

Vakantie kan echter ook juist voor stress zorgen. Een online reisbureau deed onlangs onderzoek naar de grootste stressveroorzakers onder vakantiegangers en stelde op basis van deze factoren een lijst van de 100 meest gastvrije (en daarom stressvrije) steden ter wereld op. Zo bleek dat drukte, slechte luchthavens, een taalbarrière en lage mate van veiligheid het meeste stress oplevert tijdens het reizen. Wat kan je doen om deze stress te vermijden? 

Drukte op vakantie

Wanneer je aan vakantie denkt, zie je jezelf wellicht al luieren op een strandstoel terwijl je naar de kabbelende branding luistert of genietend van de architectuur terwijl je slentert door de kleine straatjes van een authentieke stad. Echter is dit niet altijd het geval. Een van de grootste stressfactoren van toeristen die ontspanning zoeken is namelijk drukte. Steeds meer populaire badplaatsen en steden kampen met massatoerisme. Denk aan lange wachtrijen voor bezienswaardigheden, als sardientjes op het strand liggen of geluidsoverlast van feestende jongeren. Dit alles kan er voor zorgen dat je helemaal niet tot rust kan komen tijdens je vakantie en nog gefrustreerder thuis komt. 

Uit onderzoek blijkt dat de mate van massatoerisme het hoogst is in Barcelona, Mumbai, Amsterdam, Venetië en Hanoi. Een manier voor het voorkomen van stress is om deze plekken in zijn geheel te vermijden en te kiezen voor onontdekte landen. Een andere optie is om de drukst bezochte plekken in deze steden te vermijden. Vaak concentreren de mensenmassa’s zich in het centrum en rond de populairste bezienswaardigheden. Kies in plaats daarvan voor een verder gelegen strand of een wijk die een paar kilometer van het centrum af ligt. Hierdoor kan je van de rust genieten en ervaar je meer authenticiteit dan op de toeristenplekken. Heb je de optie om buiten de schoolvakanties om te reizen? Dan zal dit ook ontzettend helpen tegen hoge stress levels. 

Luchthavens

Een ander groot frustratiepunt onder reizigers is een slechte vertrek en aankomst luchthaven. Wanneer je op vakantie gaat wil je natuurlijk niet je vlucht missen. Lange wachtrijen, strenge security-check regels en onduidelijke wegwijsborden kunnen daarom allemaal nervositeit veroorzaken. Ook is het belangrijk dat een vliegveld goede en schone voorzieningen heeft, gezien vakantiegangers hier toch een aantal uur moeten vertoeven. 

Wellicht dat je tijdens het kiezen van een bestemming niet direct let op de kwaliteit van de luchthavens, maar het zal toch heel veel stress schelen. Wil je geheel ontspannen op plaats van bestemming aankomen? Dan is het toch een idee deze factor mee te nemen in de beslissing. Lees voor het boeken beoordelingen van verschillende luchthavens en kies de beste uit. Houdt ook van tevoren rekening met eventuele lange rijen en andere tijdrovende obstakels. 

Taalbarrière

Veel Belgen komen een redelijk eindje op weg in het Frans, Engels en Duits. Dit wil alleen niet zeggen dat de inwoners van de vakantiebestemming deze talen ook begrijpen. Het komt natuurlijk voor dat je in een land op vakantie gaat waar jouw Franse, Engelse of Duitse taalbeheersing niet van pas komt. Deze taalbarrière kan nogal wat frustratie opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een taxi, het maken van prijsafspraken of de weg vragen aan voorbijgangers. Wanneer je jezelf niet duidelijk kan maken, kan dit voor onzekerheid, frustratie en stress zorgen. 
Om gestress van een taalbarrière te reduceren is het aan te raden om van te voren enkele basiszinnen te leren, zoals hoeveel kost het, mag ik wat vragen en spreekt u Engels. Ook is het handig om een woordenboekje op zak te hebben voor situaties waarin handen-en-voeten communicatie niet volstaat. Een andere optie is om te kiezen voor vakantiebestemmingen waar je aan jouw Franse, Engelse of Duitse vocabulaire genoeg hebt. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk, Duitsland of Engeland. Maar ook landen als Israël, Kenia, Denemarken en Zweden hebben een zeer hoog niveau van Engelse bekwaamheid.  

Veiligheid

Wanneer je je niet veilig voelt op een vakantiebestemming kan dit erg stresserend zijn. Tijdens een ontspannen vakantie wil je liever niet constant op je eigen veiligheid en je bezittingen moeten letten. Wanneer er dan ook iets gebeurt of van je wordt gestolen kun je nog nauwelijks genieten van je vakantie. In plaats van dat je lekker op het strand kan liggen of een deel van de prachtige stad kan ontdekken zit je een hele dag op het politiebureau. Nog niet eens sprekend over het geregel dat er bijkomt wanneer je bijvoorbeeld je bankkaart, paspoort of vliegticket kwijt bent.

Let daarom altijd goed op je bezittingen en laat je waardevolle spullen indien mogelijk in je kamer of een kluisje. Ook is het de moeite waard om eens te kijken naar de veiligheid van je bestemming voordat je boekt. Kies voor een vakantieoord met een hoge veiligheid, zoals Abu Dhabi, Bern, München, Zürich of Tokio. Deze steden behoren namelijk tot de top vijf veiligste steden ter wereld. Tijdens een bezoekje aan deze steden hoef je tenminste niet telkens op je zakken te letten en kan je heerlijk genieten van de omgeving. 

Om maximaal van je vakantie te kunnen genieten en weer helemaal op te laden, wordt het dus aangeraden om de drukte te vermijden, rekening te houden met lange wachtrijen op de luchthavens en van te voren beoordelingen te lezen, een woordenboek op zak te hebben of naar landen te reizen waar je de taal spreekt en je eigendommen veilig op te bergen of te kiezen voor een land met een hoge veiligheid. 

Bron :

travelbird.be/de-meest-gastvrije-steden/
nieuwsblad.be/cnt/dmf20130610_00616921
jobat.be/nl/artikels/8-ultieme-tips-tegen-vakantiestress


verschenen op : 30/01/2018 , bijgewerkt op 31/01/2018

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt