Een handig wistjedatje voor in de keuken: mayonaise maken

Laatst bijgewerkt: January 2018
123-mayonaise-01-183.jpg

tips Wat doe je als je zelfgemaakte mayonaise schift? Moet je ze in de vuilnisbak kiepen of valt ze nog te redden?

Mayonaise is pure chemie, het is een emulsie van twee stoffen die normaal niet met elkaar mengen: olie en een waterachtige substantie. Het ei en de mosterd zijn de emulgatoren in deze blend en fungeren als het ware als lijm. Ook de temperatuur van de ingrediënten speelt een rol: voor een goede binding moeten alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Wanneer de vetdeeltjes van de olie zich tijdens het kloppen onvoldoende binden met het ei en de mosterd gaat de mayonaise schiften. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je te veel olie ineens hebt toegevoegd. In dat geval neem je een deeltje ‘kabbelende’ mayo in een afzonderlijk kommetje en je roert er een lepel lauw water door. Zodra de binding een feit is, klop je er beetje bij beetje de rest van het mislukte mengsel onder zodat het geleidelijk kan binden met de rest.
Ook als je de mayonaise niet dik krijgt na flink kloppen, kan je wat lauw vocht toevoegen.
Azijn of citroensap voeg je best pas op het einde toe.

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 20/01/2018

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt