De belangrijkste tips voor avontuurlijke wereldreizigers

123-reizen-berg-meer-rugz-01-18.jpg

boeken-interviews

Wie zich niet in de kudde wil begeven voor een verre reisbestemming, wie graag op eigen houtje erop uit trekt om de wereld te verkennen, wie verborgen pareltjes wil ontdekken en onbetreden paden wil bewandelen … kan best wat reisadvies gebruiken. En als iemand nuttige tips op dat vlak kan geven, is het ongetwijfeld James Asquith.

Van onwetende rugzaktoerist tot ervaren reiziger

Asquith reisde als kind vaak mee met zijn vader, die piloot was, maar hij werd pas echt met de reismicrobe besmet toen hij op 18-jarige leeftijd met enkele vrienden een sabbatjaar in Zuidoost-Azië doorbracht. Daarna trok hij er alleen op uit. Wat initieel bedoeld was als een reis van drie maanden kreeg uiteindelijk de dimensies van een lang avontuur. Met intermezzo’s om zijn universitaire studies af te werken, reisde de Brit gedurende vijf jaar de hele wereld rond. Hij slaagde erin om de meest mysterieuze plekken op aarde te bezoeken. Hij verbleef als toerist in ontoegankelijke landen zoals Noord-Korea of in oorlogsgebieden zoals Irak en Afghanistan. In sommige landen bleef hij een paar maanden hangen, in andere een paar uren. Het laatste land in de rij was Micronesië.

Op de vraag wat zijn favoriete bestemming is, antwoordt Asquith "de Verenigde Staten omdat het zo divers is en omdat ik er heel wat tijd heb doorgebracht". Hij bezocht er ongeveer 29 staten.


Op 24-jarige leeftijd had hij alle officieel erkende landen van de wereld bezocht en dat zijn er maar liefst 196. Hij was de jongste ooit met zo’n palmares en haalde daarmee in 2013 het Guinness World Record.
Sindsdien ontpopte Asquith zich als een autoriteit op het vlak van avontuurlijke verre reizen en hij schreef er ook een boek over ‘Breaking borders: Travels in Pursuit of an Impossible Record’.
Dit zijn zijn belangrijkste tips voor backpackers die er alleen op uittrekken.

HD-avontuurlijk-reizen-01-18.jpg

Hoe reis je budgetvriendelijk?

Het totale kostenplaatje van Asquith’s wereldtoer bedraagt ongeveer 125.000 Britse pond. Dat heeft hij bekostigd door allerlei jobs en klusjes te doen, zowel in zijn thuisland als onderweg.

  1. De vluchten
    Langeafstandsvluchten nemen uiteraard een grote hap uit het budget. De goedkoopste vluchten voor verre bestemmingen boek je volgens Asquith online. Als je flexibel bent, zowel wat de bestemming als de reisperiode betreft, kan je heel wat geld uitsparen. Asquith consulteerde altijd eerst Skyscanner met als zoekfunctie 'elke bestemming’ en rekte de tijdspanne zo lang mogelijk uit. Zo vond hij de beste deals.

    Vermijd ook de piekmomenten, langeafstandsvluchten zijn over het algemeen duurder op vrijdag of op zondag.

    Schuim continu de booking sites af op zoek naar vroeg book deals en laat je via mail op de hoogte houden over de acties van de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Vaak zijn er daarbij maar een paar zitjes die aan een extra lage prijs worden verkocht, maar als je er snel bij bent kan je wel een koopje doen.

    Zoek ook bij luchtvaartmaatschappijen waarmee je niet vertrouwd bent zoals bijvoorbeeld Aziatische low cost maatschappijen.
  2. Hou de wisselkoersen in de gaten en kijk welke munten gedevalueerd zijn.
  3. Leef tussen de locals
    Globetrotter Asquith raadt aan om op bestemming zoveel mogelijk te leven als de locals, want ook daarmee kan je een aardige duit besparen.

    Maak gebruik van de vervoermiddelen die courant zijn en die het straatbeeld kleuren, en neem de bus voor lange afstanden, dat kost een pak minder dan een (binnenlandse) vlucht. Het geeft je tegelijk de kans om te genieten van de couleur locale en de landschappen onderweg. Vooral in Zuid-Amerika heeft hij daar zeer goede ervaringen mee. In veel gevallen zijn dergelijke bussen uitgerust met een relaxzetel waarin je vrij comfortabel slaapt en worden er maaltijden aangeboden.

    Ook voor goedkoop logement ben je best af bij de plaatselijke bevolking. Toen hij in Zuid-Amerika verbleef, deed Asquith vaak klusjes of een job in hostels en bars, wat hem gratis logement en food garandeerde.

    En als je voor street food opteert, zeker in Azië, eet je lekker voor een fractie van de prijs die je op restaurant betaalt. Of kook je eigen potje, daarmee wordt je portemonnee minimaal belast. De meeste hostels hebben een keukentje ter beschikking en als je samen met een paar medegasten kookt, kun je meteen wat socializen.

    Wie over een langere tijdspanne beschikt, kan ook vrijwilligerswerk doen. Het is de ideale manier om te integreren in de lokale gemeenschap en het levert je een schat aan ervaringen op.
  4. Bereid je goed voor

    Wat research doen voor je vertrekt, loont ook. Zoek uit hoeveel een taxirit naar je hostel ongeveer mag kosten, op welke dagen er gratis toegang is in de musea of wanneer er een gratis stadsbezoek wordt georganiseerd. Check eens hoe het zit met de happy hours en of een iets duurder verblijf in het stadscentrum niet beter koop uitkomt dan een logement buiten de stad waarbij je nog extra transportkosten moet voorzien.
  5. Koop ter plaatse een SIM-kaart als je meer dan een paar dagen in een land verblijft.
    Er bestaan ook internationale SIM-kaarten die je gsm-rekening wat minder belasten.
    Informeer eens bij je provider.

Hoe reis je happy?

123-txt-be-wild-reizen-avontuur-01-18.jpg
Als je openstaat voor allerlei nieuwe ervaringen, als je je niet van de wijs laat brengen door cultuur shocks en als je je verwacht aan het meest onverwachte, kom je nooit bedrogen uit. Het loopt immers niet altijd van een leien dakje en het kan al eens aardig fout gaan, ook al gebruik je zelf je gezond verstand. Als je je daarbij telkens positief opstelt, ervaar je de mindere kantjes en de tegenslagen als levenservaring, als een leerproces.

Asquith kwam tot de conclusie dat ‘geduld’ en ‘zin voor humor’ twee zeer belangrijke eigenschappen zijn als je gelukkig wilt reizen. Vaak word je geconfronteerd met absurde situaties en lange wachttijden. Zorg ervoor dat je een goed boek bij hebt of ga in gesprek met je buurman op de bus ….

Hoe reis je veilig?

123-h-backpack-lift-03-19.jpg
Asquith begaf zich ook op gevaarlijk terrein: landen zoals Jemen, Irak en Afghanistan zijn niet bepaald 'top of mind' en veilig als toeristisch gebied. Met een goede planning en een degelijk portie gezond verstand kom je ver, zegt Asquith. Zowel in Lybië als in Iran kwam hij in contact met een local die hem inzicht gaf in de situatie en die hem duidelijk maakte wat kon en niet kon. Maar ook in ‘veilige landen’ is het belangrijk dat je als kwetsbare soloreiziger op je hoede blijft.
- Wees alert en laat je aandacht niet verslappen.

- Laad de kaart van het terrein waarin je je begeeft via google maps op in je mobiele telefoon voor je vertrekt.

- Zorg er ook voor dat je altijd wat cash geld bij hebt voor noodgevallen. In sommige landen worden internationale kredietkaarten zelfs niet geaccepteerd.
- Kies zorgvuldig uit met wie je op stap gaat. Spring na een lange vlucht of busrit niet in de eerste de beste auto van een chauffeur die je een goedkope rit aanbiedt. Neem je tijd om de situatie te observeren en te besluiten wie je denkt te kunnen vertrouwen.

Hoe haal je het maximum uit elke reis?

De ervaringen die je met anderen deelt, zijn volgens Asquith de meest waardevolle. Hoewel hij fenomenale dingen beleefde terwijl hij alleen reisde, heeft hij de beste herinneringen aan de ‘gedeelde mooie momenten’. Op elke nieuwe bestemming ergens onderweg keek hij er telkens weer naar uit om nieuwe mensen te ontmoeten. Voor hem gaat reizen niet zozeer om ‘jezelf tegenkomen’, maar vooral om ‘contacten en connecties maken met anderen’. Lachen kost geen geld, zegt Aquith. Ja zeggen op alle opportuniteiten die je krijgt om nieuwe mensen te ontmoeten en leuke dingen te ontdekken, is de juiste spirit. Neem niet enkel je reisgids als leidraad, dan mis je opwindende avonturen. Het is uiteraard een goed idee om te plannen en te structureren, maar je kunt niet alles controleren. Reizen is ook genieten van het onverwachte en coole dingen op je laten afkomen.

Hoe bereid je je voor?

123-compas-bos--avontuur-01-18.jpg
Je krijgt inderdaad interessante tips van locals of van mensen die je onderweg ontmoet, maar toch blijft het belangrijk om ook goed voorbereid te vertrekken zodat je de essentie niet mist. Neem een zakwoordenboekje mee of leer een aantal courante woorden in de plaatselijke taal. Zoek op wat de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, check het klimaat en hou rekening met temperatuurschommelingen in berg- en woestijngebied. Asquith ondervond het aan den lijve in Zuid-Afrika: overdag gloeiend heet maar ’s nachts - 10 °C. Hij heeft ondertussen ook een app ontwikkeld, Holiday Swap (enkel vanaf iOS 10), waar je met mensen van overal ter wereld kunt communiceren, eventueel ook huisruil kunt doen en waar je een bestemming kunt liken of van commentaar voorzien. Het is een combinatie van een booking site en een sociaal medium app. Via deze app kan je connecties maken in alle landen die op je bucket list staan. Zo ken je na verloop van tijd overal interessante mensen, in welke uithoek van de wereld je ook komt, wat natuurlijk zeer handig is als je een (avontuurlijke) reis plant. Naast de praktische kant van de zaak is uiteraard ook het medisch aspect heel belangrijk wanneer je een avontuurlijke reis plant. Meer info over vaccins en andere preventieve maatregelen vind je op de website www.reisprik.nl

Lees ook: Vraag tijdig reisadvies

Dit is het allerbelangrijkste advies van Asquith: Buy the ticket, take the ride!
www.youtube.com

Bronnen: lonelyplanet.com, business insider, mindbodygreen, the Daily Mail, hostelworld.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram