Welke maatregelen hebben het meest effect om alcohol in het verkeer terug te dringen?

Laatst bijgewerkt: January 2018 | 2 reacties
123-autorijden-alcoh-sleutels-01-18.jpg

nieuws

Alcohol blijft de belangrijkste oorzaak van dodelijke verkeersongevallen in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de Universiteit van Sevilla in Spanje. Maatregelen om het alcoholgebruik te verminderen zijn veel effectiever dan andere maatregelen zoals bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen, rijbewijs met punten enzovoort. Dat geldt vooral voor jonge mannen, zo blijkt uit het onderzoek. Specifieke maatregelen om de alcoholconsumptie van deze groep bestuurders te verminderen, zijn dan ook nodig volgens de onderzoekers.

Een andere maatregel is het drastisch verhogen van de prijs van alcoholische dranken. Er blijkt een liniair verband te bestaan tussen het aantal dodelijke verkeersongevallen door alcohol en de prijs van alcohol in Europese landen: hoe hoger de prijs, hoe minder dodelijke ongevallen. Ook het optrekken van de leeftijdsgrens voor alcohol zou een zinvolle maatregelen zijn. 

Anderzijds bestaat er nauwelijks een verschil tussen landen met een zero-tolerantie en landen met een wettelijk maximaal alcoholgehalte. Wél belangrijk is dat de wettelijke maximumnormen effectief worden gecontroleerd. Volgens de studie zijn limieten beneden 0,2 g/L moeilijker af te dwingen dan hogere limieten.

2 reacties

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt