Helpt een mediterraan dieet tegen reflux (oprispend maagzuur)?

Laatst bijgewerkt: January 2018 | 3 reacties
123-vr-pijn-maag-reflux-01-18.jpg

nieuws

Veel mensen hebben last van oprispend maagzuur (reflux) en slikken daarvoor een maagzuurremmer. Die kunnen echter heel wat ongewenste bijwerkingen hebben en mogen daarom niet te lang gebruikt worden. Maar in veel gevallen zijn ze misschien niet nodig, zo blijkt uit een onderzoek in New York, gepubliceerd in het medisch tijdschrift JAMA Otolaryngogly – Head and Neck Surgery. Het mediterraan dieet (veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, vis, weinig vlees) zou namelijk even efficiënt zijn om oprispend maagzuur te voorkomen. 

De studie vergeleek twee groepen van personen (gemiddelde leeftijd 57-60 jaar) die last hadden van maagzuur. De ene groep werd gedurende zes weken behandeld met maagzuurremmers in combinatie met een aantal dieetmaatregelen (vermijden van vettige voeding, van sterk gekruide voeding, alcohol, koffie, chocolade…). De tweede groep kreeg een mediterraan dieet (met 90-95 % plantaardige producten zoals groente, fruit, noten, volle granen) en verving water door alkalisch water (pH > 8,0), maar kreeg geen maagzuurremmers. In de eerste groep verbeterden de klachten met 54 procent, in de tweede groep met 62,6 procent. Het mediterrane dieet zou dus superieur zijn voor de behandeling van reflux. Daar komt nog bij dat dit dieet tal van andere gezondheidsvoordelen en geen nevenwerkingen heeft, zoals de medicatie. 

Ook al werd dit onderzoek uitgevoerd met een relatief kleine groep proefpersonen en gedurende een relatief korte periode, het wijst er wel op dat voedingsmaatregelen bij reflux de moeite van het proberen waard zijn, en niet direct te beginnen met het slikken van maagzuurremmers. Soms zijn die wél nodig, bijvoorbeeld bij een onderliggende aandoening zoals een maagzweer of een ontsteking van de slokdarm.

Bronnen
https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2652893?redirect=true
www.nhs.uk/news/food-and-diet/could-mediterranean-diet-be-good-drugs-acid-reflux/


verschenen op : 31/01/2018

3 reacties

Helpt een mediterraan dieet tegen reflux (oprispend maagzuur)?

door anoniem, 2 February 2018 om 18:19

ik ben lang maaglijder geweest met reflux en neem nu geen medicatie meer, maar met bepaalde rauwe groenten (mediterraan?) heb ik gegarandeerd last, vooral rauwe ajuin, paprika en look. Ook met teveel gekruid moet ik oppassen.

Helpt een mediterraan dieet tegen reflux (oprispend maagzuur)?

door leo de clercq, 1 February 2018 om 15:03

oprispend maagzuur ontstaat bij mij altijd als ik eerst dierlijk vet eet en daarna suiker: bv. een omelet, een chippolata, ... en daarna bv. een pannekoek met suiker. ik ben al jaren vegetariër, eet nog wel eieren, maar heb geen last meer van maagzuur.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt