Voor u gelezen op De Standaard

Experts waarschuwen voor ‘rauw water’

Laatst bijgewerkt: januari 2018
stand-water-01-18_.jpg

nieuws

Wie gezond wil blijven, eet het best vooral onbewerkt voedsel. In de Verenigde Staten is er ook een groeiende groep mensen die kraanwater inwisselen voor ongefilterd water, recht uit de grond. Maar gezond is dat niet.

Voor wie een veganistisch dieet niet radicaal genoeg is, is er ook de rawfoodbeweging. Wanneer de temperatuur onder de 45 °C blijft, zegt de filosofie, worden alle voedingsstoffen het best bewaard. In Californië is sinds kort ook raw water te koop, oftewel ongefilterd en onbehandeld bronwater.

Een van de bedrijfjes die dergelijk water bottelen en verkopen is Live Water. Zij beweren dat het normale zuiveringsproces van drinkwater heel wat mineralen en gezonde bacteriën vernietigt. En precies die elementen zijn noodzakelijk voor een gezonde darmflora. Het bronwater van Live Water komt van een waterbron in de staat Oregon, waarvan ze beweren dat het water ‘tienduizend jaar de tijd had om te rijpen alvorens aan de oppervlakte te komen’.

Groen water
Dat water zit niet alleen boordevol natrium, kalium, magnesium en calcium, klinkt het op de website, maar het bevat ook probiotica die niet te vinden zijn in andere voedselbronnen. Dat heeft ook een keerzijde: ‘In tegenstelling tot gesteriliseerd water, is ons water beperkt houdbaar en wordt het groen wanneer het blootgesteld wordt aan te veel warmte of zonlicht. Het water wordt geleverd binnen de twee weken en blijft een maand lang vers.’

Die waarschuwing schrikt klanten niet af. Het bedrijfje werd drie jaar geleden opgestart, maar afgelopen jaar gingen de verkoopcijfers steil omhoog. Steeds meer Amerikanen nemen hun toevlucht tot ‘rauw water’, door berichten over de toevoeging van ‘schadelijke’ fluoride aan flessenwater, sporen van hormonen of resten van medicijnen in kraantjeswater of het gevaar van de loden pijpen van de leidingen. 

In de stad Flint (in de staat Michigan) werd ongeveer een jaar geleden de noodtoestand uitgeroepen nadat de honderdduizend inwoners langzaam vergiftigd werden door hun kraantjeswater. Het water zat vol lood, koper en andere zware metalen nadat de leidingen niet langer nagekeken werden door besparingen. 

Diarree
Maar experts waarschuwen voor de nieuwe gezondheidshype. ‘Puur’ water drinken brengt bepaalde gezondheidsrisico’s mee, zoals de darmbacterie E. coli, maar ook andere virussen en parasieten. De kans dat je er diarree van krijgt is vele malen groter dan dat je een prachtige huid en sterke nagels krijgt, zoals beloofd. Bovendien bevat ongefilterd water vaak ook ongewenste mineralen, zoals het giftige arsenicum. 

‘Water dat rechtstreeks gebotteld wordt uit een fris bergstroompje in de wilde natuur mag dan wel puur lijken, maar het kan evengoed besmet zijn door dierenpoep’, waarschuwt het Center for Disease Control and Prevention (CDC). Daarom wordt wandelaars ook aangeraden om bronwater nooit rechtstreeks te drinken, maar op zijn minst te koken.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180102_03276166
verschenen op : 03/01/2018 , bijgewerkt op 02/01/2018
De Standaard
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt