ad

Hoe herken je cataract of staar?

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123-senior-slechtziend-bril-12-17.jpg

nieuws

Cataract of staar is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid, vooral bij mensen boven 55 jaar. Als je cataract niet behandelt, zal de ziekte uiteindelijk leiden tot blindheid. Er is echter geen enkele reden tot paniek als je oogarts zegt dat je cataract hebt. De aandoening kan met succes behandeld worden door een chirurgische ingreep waarbij de ooglens wordt vervangen door een kunstlens. 

Wat is cataract of staar?
Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens. De ooglens zit in het oog vlak achter de pupil. Ze zorgt voor het scherpstellen van de beelden op het netvlies. Deze beelden worden via de oogzenuw aan de hersenen doorgegeven. Bij cataract vertroebelt de ooglens, waardoor er onscherpe beelden worden doorgegeven naar de hersenen en alles waziger en grauwer lijkt. Aangezien de lens troebel is heeft het geen zin om de bril aan te passen.

Cataract is dus niet een velletje dat over de ogen groeit, zoals vele mensen denken. Cataract is een vertroebeling van de lens zelf.

Symptomen
Cataract ontstaat meestal langzaam en komt meestal in beide ogen voor. Maar het kan ook in één oog ontstaan. Op termijn raken meestal toch beide ogen aangetast.

De snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt is sterk wisselend. Eens je cataract hebt, kan de aandoening snel toenemen over verloop van enkele maanden, of traag evolueren over meerdere jaren. Bovendien kan de snelheid van evolutie verschillen van oog tot oog. In het begin ondervind je meestal weinig hinder. 

Een plots verlies van het zicht kan dus nooit duiden op cataract. 

Dit zijn de symptomen.

• Wisselende gezichtsscherpte en wazig zien, alsof de bril vuil of bekrast is, eerst van ver, nadien ook van dichtbij. 
• Voorwerpen zijn minder goed afgelijnd en kunnen vervormd lijken. Er is een nood om meer licht te gebruiken bij het lezen, het contrast tussen de letters en de achtergrond vervaagt.
• Verstrooiing of straalvorming: vergelijkbaar met sterachtig beeld van lichten van tegenliggers door een natte, niet goed afgeveegde autoruit.
• Veel mensen verliezen door cataractvorming het verre scherptezicht en worden meer bijziend (myopie).
• Lichtschuwheid: je wordt sneller verblind door zonlicht of autolichten.
• Kleuren vervagen of worden bleker.
• Nachtblindheid, minder goed details kunnen zien bij schemerlicht, wat bijvoorbeeld hinderlijk is bij het autorijden en in schemer.
• Soms dubbelzien.

zie ook artikel : De 10 meest gestelde vragen over cataractoperaties

Bronnen:
www.uzleuven.be/nl/cataract
www.gezondthuis.be/artikel/hoe-herken-je-cataract
www.braille.be/nl/documentatie/oogaandoeningen/cataract
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub