Kan je van alcoholvrij bier positief blazen?

Laatst bijgewerkt: december 2017
123-bier-ja-nee-alcoh-12-17.jpg

nieuws

Alcoholvrij bier bevat geen (0,0 %) of een beetje (0,5 tot 1,2 %) alcohol. Maar dit is per land verschillend. Je moet dus altijd op het etiket kijken hoeveel alcohol er in zit. In gewoon pilsbier zit ongeveer 4 à 5 procent alcohol.

Het beetje alcohol in alcoholvrij of -arm bier heeft bij normale consumptie weinig effect op uw bloedalcoholconcentratie. Maar als u veel pintjes drinkt, kunt u toch boven de limiet van 0,5 ‰ uitkomen. Vanaf 0.5 promille ben je strafbaar.

Even een rekensom. 
Een standaardglas (250cc) pils met 5 % alcohol bevat 10 g alcohol en zorgt voor een promillage van 0,2 tot 0,3 in het bloed.

• Je hebt bijvoorbeeld 10 flesjes (250 cc) alcoholarm bier van 1 % gedronken. Je hebt dan ongeveer de hoeveelheid alcohol van 2 gewone biertjes op, namelijk 20 cc. Dat kan zorgen voor een promillage van meer dan 0,5 in het bloed. Je riskeert dan een tijdelijk rijverbod van drie uur en een boete.

• Als je bier van 0,1 % gedronken hebt, betekent dit dat je de hoeveelheid van een half biertje op hebt bij 20 flesjes alcoholvrij bier. 

Bronnen
www.alcoholinfo.nl/publiek/veelgesteldevragen/resultaten/antwoord/?vraag=2385

www.kennisinstituutbier.nl/vraagbaak/kun-je-dronken-worden-van-alcoholvrij-bier


pub