Wordt u sneller dronken als u alcohol mengt met light-frisdrank?

Laatst bijgewerkt: February 2018
123-alcoh-glazen-cocktails-02-18.jpg

tips

Als u alcohol mengt met lightdranken loopt u inderdaad het risico om sneller dronken te worden dan wanneer u alcohol mengt met gewone frisdrank. Dat blijkt uit een studie aan de Northern Kentucky University gepubliceerd in het vakblad Drug and Alcohol Dependence.

Voor de studie moesten 10 mannen en 10 vrouwen tussen 21 en 30 jaar blind vijf verschillende combinaties drinken (verschillende hoeveelheden vodka met light-frisdrank of frisdrank, en zuivere frisdrank). Uit blaastesten direct na de consumptie van de drankjes bleek dat de alcoholconcentratie van de proefpersonen die sterke drank gebruikten in combinatie met een dieetfrisdrank 22 tot 25 procent hoger lag dan bij de personen die een mix met gewone frisdrank kregen. Ook op reactietesten scoorden de lightdrinkers veel slechter dan de gebruikers van alcohol in combinatie met gewone frisdrank.

Volgens de onderzoegers vergt het verteren van een suikerhoudende drank meer tijd, waardoor de alcohol minder snel in de bloedbaan terechtkomt. Door het gebrek aan echte suiker in lightdranken  gebeurt de alcoholopname veel gemakkelijker.

Natuurlijk worden we uiteindelijk ook dronken van een mix met gewone frisdrank, maar alcohol in combinatie met light leidt tot een veel sneller effect.


bron: www.drugandalcoholdependence.com/article/S0376-8716(15)01697-X/fulltext
verschenen op : 19/02/2018 , bijgewerkt op 17/02/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt