Stoppen met roken na hart- of vaatziekte verlengt leven met vijf jaar

Laatst bijgewerkt: December 2017
123-stop-roken-sigaret-11-17.jpg

nieuws

Rokers met een hart- of vaatziekte die stoppen met roken leven gemiddeld vijf jaar langer. En de kans op een volgende hart- of vaatziekte wordt met gemiddeld tien jaar uitgesteld. Dat lijkt uit een onderzoek aan het UMC Utrecht onder bijna 5.000 patiënten met hart- en vaatziekten, waarvan een derde rookte.

De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 61 jaar, en rokers waren gemiddeld vijf jaar jonger dan de niet-rokers wanneer ze voor het eerst symptomen van hart- of vaatziekten kregen. Twee derde van de rokers bleef na deze eerste, levensbedreigende gebeurtenis doorroken. Wat verder opvalt in de studie is dat ook patiënten van 70 jaar of ouder die stopten met roken na de eerste symptomen van een hart- of vaatziekte, gemiddeld langer leefden dan patiënten die door bleven roken.

Ook op hoge leeftijd heeft stoppen met roken dus nog altijd zin, zelfs als je de zeventig gepasseerd bent, aldus de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat 'doorrokers’ meer last van hun vaten krijgen en ook de kans op een tweede hart- of vaatziekte is significant groter. Het effect van stoppen met roken is groter dan preventieve behandelingen zoals het slikken van bloeddruk- of cholesterolverlagende medicatie.

De studie onderzocht ook het gewicht van de patiënten. Wat daarbij vooral opviel was dat de grootste stijging van gewicht, uitgedrukt in BMI (Body Mass Index), te zien was bij de ‘jongere’ patiënten met vaatziekten van 50 jaar of jonger. Het geven van voorlichting over gevaren van overgewicht en streven naar gezond gewicht is erg belangrijk, zeker bij relatief jonge patiënten met hart- of vaatziekten, aldus het onderzoek.


pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt