Voor u gelezen op De Standaard

Wie een hond heeft, leeft langer

Laatst bijgewerkt: December 2017
st-hond-geluk-11-17__.jpg

nieuws

Een hond in huis hebben vermindert het risico op hart- en vaatziekten en andere dodelijke aandoeningen. Dat stelt een studie bij 3,4 miljoen Zweden.

De onderzoekers vergeleken medische gegevens van mensen tussen de 40 en 80 jaar met de registratiegegevens van hondeneigenaars.

Honden hebben vooral een positieve impact op mensen die alleen leven, zo stelt de studie. Hun sterfterisico door hart- en vaatziekten vermindert met 36 procent in vergelijking met singles zonder hond. Bij huishoudens met meerdere mensen onder hetzelfde dak is dat 15 procent.

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die alleen leven meer risico lopen op hart- en vaatziekten.

De studie kan niet uitleggen hoe honden een positieve impact hebben op de gezondheid, maar het gezelschap alleen kan stress verminderen en mensen motiveren om gezonder te leven.

‘We weten dat hondeneigenaars in het algemeen meer bewegen, wat een verklaring kan zijn voor de resultaten’, zegt professor Tove Fall. Een hond kan ook voor meer sociaal contact zorgen en een impact hebben op het imuunsysteem.

De onderzoekers wijzen er wel op dat actieve mensen misschien sneller geneigd zijn om voor een hond kiezen, wat de resultaten kan beïnvloeden.

De studie is gepubliceerd in Scientific Reports.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171117_03192781
verschenen op : 02/12/2017 , bijgewerkt op 01/12/2017
De Standaard
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt