ad

Orale seks verhoogt risico op mond- en keelkanker

Laatst bijgewerkt: mei 2018
123m-txt-HPVvirus-01-172.jpg

nieuws

Mannen die orale seks hebben gehad met vijf of meer vrouwen, hebben een verhoogde kans op mond- en keelkankers, vooral als ze ook roken. Bij vrouwen verhoogde orale seks de kans op mond- en keelkanker slechts in zeer beperkte mate en was ook roken geen risicofactor. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarbij ruim 9.000 mannen en vrouwen tussen 20 en 59 jaar waren betrokken. Het onderzoek verscheen in het vakblad Annals of Oncology.

Het is al langer bekend dat een deel van de mond- en keelkankers veroorzaakt worden door het humaan papillomavirus, dat ook de oorzaak is van baarmoederhalskanker bij vrouwen. Bij 6 procent van de mannen en 1 procent van de vrouwen die in deze studie onderzocht werden, werd een HPV-stam gevonden die mond- en keelkanker kan veroorzaken. Bij rokers was de kans op een HPV-besmetting groter dan bij niet-rokers (6,7 % tegenover 2,6 procent). Hoe groter het aantal partners waarmee de mannen orale seks hadden gehad, hoe groter de kans op de aanwezigheid van HPV. Mannen met minstens 10 orale-sekspartners liepen 11,1 procent risico op HPV, met 5 tot 9 orale-sekspartners 3,3 procent, met 2 tot 4 partners 2,5 procent en met 1 partner 1,1 procent. 

Een HPV-besmetting betekent echter niet dat men altijd kanker krijgt. Uit het onderzoek bleek dat slechts 2 op 1000 besmette vrouwen en 7 op 1000 besmette mannen, uiteindelijk mond- of keelkanker ontwikkelen. Het risico is dus zeer beperkt, ook bij mannen die veelvuldig orale seks hebben. 

Bronnen
https://academic.oup.com/annonc/article/doi/10.1093/annonc/mdx535/4554825
https://www.nhs.uk/news/cancer/men-who-perform-oral-sex-women-more-risk-mouth-and-throat-cancers/
ad


pub