Nieuw geval van rabiës bij een vleermuis

Laatst bijgewerkt: November 2017
123-vleermuis-rabies-dieren-11-17.jpg

nieuws

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) heeft na meerdere laboratoriumtesten opnieuw de diagnose van rabiës in een lokale vleermuis vastgesteld. Dit is de tweede keer dat de aanwezigheid van dit rabiësvirus aangetoond wordt bij deze diersoort in België. 

Het verdachte dier werd op 14 oktober 2017 gevonden in de provincie Luxemburg. Het eerste geval werd ongeveer een jaar geleden aangetoond in de gemeente van Bertrix. Afgezien van de twee personen die de vleermuis hanteerden vooraleer deze naar het WIV werd gestuurd en hiervoor zoals gebruikelijk aangepaste veiligheidshandschoenen droegen, werd geen ander contact met mens of dier gerapporteerd. Het is dus aannemelijk dat elk risico op besmetting kan uitgesloten worden.

Voorzorgsmaatregelen 
De vleermuis is een beschermde diersoort in Europa en vormt zelden een gevaar voor de gezondheid van mens of dier. Het wordt nochtans ten sterkste afgeraden vleermuizen met blote handen aan te raken, zeker als het dier ziek lijkt en tekenen toont van agressie, het niet kan vliegen, herhaaldelijk op de rug valt of willekeurige bewegingen doet.

Het manipuleren van vleermuizen gebeurt best met stevige handschoenen. Mensen die op regelmatige basis in contact komen met vleermuizen of die omwille van professionele redenen meer risico lopen (boswachters, personeel van revalidatiecentra voor wilde dieren, chiropterologen, …) laten zich best op voorhand tegen rabiës vaccineren.

Indien u gebeten werd of in contact kwam met een verdacht dier, contacteert u best zo snel mogelijk een arts of de spoeddiensten.  De arts kan dan contact opnemen met:

Het Instituut voor Tropische geneeskunde voor de medische opvolging na blootstelling aan een verdacht dier (rabiësprofylaxis);

Het WIV (02 373.31.11), dat via laboratoriumanalyses de diagnose van rabiës kan stellen


pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt