Kinderkliniek voor obesitas

Laatst bijgewerkt: november 2017
123-logo-kinderkliniek-balans-11-17.jpg

nieuws

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) heeft recent de Kinderkliniek in Balans opgericht. Dit project zal via dagopvang met een multidisciplinaire en gerichte aanpak obesitas bij kinderen proberen voorkomen. In België, bij de groep kinderen van minder dan 10 jaar heeft 25 procent overgewicht en is 10 obees obees. Bij de groep kinderen tussen 15 en 19 jaar kampt 13 procent met overgewicht en is 6 procent obees. Een alarmerende situatie want als er niets aan obesitas bij jongeren wordt gedaan kan dit ernstige aandoeningen met zich meebrengen.

Kinderen die kampen met overgewicht en obesitas blijven in 80 procent van de gevallen obees in hun volwassen leven. Ze lopen meer risico om aandoeningen zoals diabetes,  hart- en vaatziekten of spier- en botaandoeningen, bepaalde types kanker of psychologische problemen  op vroege leeftijd te ontwikkelen. Een vroegtijdige multidisciplinaire van obesitas kan deze grotendeels te voorkomen risico’s sterk verminderen.

De Kinderkliniek in Balans biedt naast voedingsadvies ook psychologische en sportieve begeleiding aan en dat zowel in groep als individueel, in functie van de noden en de mate van overgewicht van het kind. Obesitas wordt net zoals andere ziektes medisch opgevolgd en alle parameters worden vanaf de eerste opname nauwkeurig bijgehouden”, vertelt Melissa Moretti, voedingsdeskundige en coordinatrice van het multidisciplinair team van het UKZKF dat eveneens is samengesteld uit een kinderarts gespecialiseerd in gastro-enterolgie, meerdere chirurgen en een psycholoog. Voor de sportieve coaching van adolescenten door een kinesitherapeute werkt de Kinderkliniek in Balans samen met ‘Clinique du Poids Idéal’ van de CHU Saint Pierre.

Snel gewichtsverlies is niet de doelstelling. Er wordt gemikt op de heropvoeding van het hele gezin om op lange termijn signifcante resultaten te behalen. Zo zal voor adolescenten met morbide obesitas enkele een bariatrische ingreep worden voorgesteld na een intensief onderzoekstraject.
www.huderf.be


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram