Waarom zetten we chrysanten op het kerkhof?

Laatst bijgewerkt: November 2017 | 1 reacties
123-bloemen-chrysanten-11-17.jpg

tips Sedert deze week kleuren de kerkhoven weer wit, geel, roze, rood en paars van de chrysanten. Op Allerzielen gedenken wij onze overleden familieleden en die kleurrijke bloemen zijn daar onlosmakelijk mee verbonden.

Chrysanten waren oorspronkelijk goudgeel en danken daaraan ook hun naam: 'chryso' is het Griekse woord voor ‘goud’ en 'anthemom' betekent ‘bloem’ in dezelfde taal. In het begin van onze jaartelling werden in China al chrysanten gekweekt en daar werden ze als heilige bloemen beschouwd. Vanaf de 18e eeuw raakte die bloemensoort ook bij ons ingeburgerd.
Inmiddels zijn chrysanten niet alleen meer geel. De grote zowel als de kleinere varianten bloeien in een zeer rijk kleurenpalet. Het zijn typische najaarsbloemen die zeer lang houdbaar zijn, wat ze ideaal maakt als kerkhofbloem. Maar er is ook nog een andere onderliggende reden waarom wij chrysanten op de graven zetten. Hoewel wij de chrysant nu met de dood associëren, staat deze bloem in Azië - en dan vooral in Japan en China - symbool voor geluk, lang leven en gezondheid. Met een chrysant wensen we onze geliefde overledene dus eigenlijk het eeuwige leven toe.

Bron: www.mooiwatbloemendoen.nl en andere

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 05/11/2017 , bijgewerkt op 03/11/2017

1 reacties

Waarom zetten we chrysanten op het kerkhof?

door marcel, 7 November 2017 om 21:16

ik heb ooit gelezen dat de begraafplaatsen of nog anders gezegd de dodenhoven vòòr 1 november, Allerheiligen, worden bedekt met bloemen om de dood te verbergen. Door de jaren heen worden de oorspronkelijke redenen van bijzondere dagen teniet gedaan.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt