ad

Pijn en Homeopathie

Laatst bijgewerkt: mei 2021
In dit artikel
Pijn en Homeopathie

dossier Het is van het allergrootste belang om altijd eerst een volledige medische diagnose te stellen vooraleer met een of andere therapeutische benaderingswijze te beginnen. Aangezien pijn een signaal is moet steeds het antwoord gevonden worden op deze eerste vraag: waarom deze pijn bij deze patiënt ?

Indien de pijn, bijvoorbeeld, afkomstig is van een tandabces, dan spreekt het voor zich dat men best een antibioticum gebruikt en de tandarts bezoekt; hier volstaat het niet om een pijnstiller in te nemen. In deze gevallen kan homeopathie aanvullend worden gebruikt omdat de pijn erdoor kan worden verminderd door de gevoeligheid van de patiënt te behandelen en het genezingsproces te versnellen zelfs als andere medische behandeling nodig is. In dit geval wordt homeopathie gebruikt als aanvulling op de conventionele behandeling. Er is hier geen sprake van concurrentie maar van complementariteit tussen homeopathie en de andere behandelingen die eventueel nodig zijn.

Homeopathie wordt een alternatief wanneer andere manieren van behandelen gefaald hebben, te ontraden zijn en/of niet verdragen worden. Daarom wordt vooral bij chronische ziekten een beroep gedaan op homeopathie. In deze gevallen, meer nog dan in acute gevallen, zal het 'pijn'-signaal geïntegreerd worden in het geheel van het klinische beeld dat de patiënt vertoont (globalisatie). De geneesheer-homeopaat zal ook zeer veel aandacht besteden aan de 'modaliteiten' van elk symptoom (omstandigheden met betrekking tot optreden, verslechtering, verbetering) want de keuze van de remedie zal worden aangepast aan elk reactief aspect, aan elke patiënt (principe van de gelijksoortigheid). Homeopathische geneesmiddelen worden altijd verdund en gedynamiseerd om de toxische effecten ervan te vermijden. Het merendeel van de gebruikte verdunningen zijn echter nog zeer gewichtsafhankelijk; men streeft echter eerder een reactie van de patiënt op het geneesmiddel na dan een directe werking van het medicament.

Indicaties

Aan de hand van steeds duidelijker gevallen kan men de efficiëntie ervan beginnen aantonen voor bepaalde indicaties waarin homeopathie aangewezen kan zijn als behandeling waar men het eerst voor kiest. Indien men enkel de diagnoses weerhoudt waar pijn de voornaamste klacht van de patiënt is, kan men, bijvoorbeeld, verwijzen naar :
reumatoïde artritis, fibromyalgie, spierpijn tengevolge van sportbeoefening en verschillende algemene pijnen, migraine, het premenstrueel syndroom, de ziekte van Crohn. Toch kan homeopathie in bijna alle klinische gevallen als hulpbehandeling gebruikt worden.
Vaak is de vraag niet : 'Kan homeopathie helpen bij ziekte x ?', maar eerder : 'Kan homeopathie voor een dergelijke patiënt een gezondheidsvoordeel opleveren?'

Het blijft absoluut noodzakelijk om de pijn waaraan een patiënt lijdt op een 'geïntegreerde' manier aan te pakken, en gebruik te maken van alle medische mogelijkheden waarover men vandaag de dag kan beschikken.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een geneeswijze die de natuurlijke homeostase van het lichaam en de immuunrespons stimuleert. Ze werkt volgens het gelijksoortigheidsprincipe, wat betekent dat de symptomen worden behandeld door een middel bereid met een substantie die gelijkaardige symptomen zou veroorzaken bij een persoon met een goede gezondheid.

Van een rauwe ui, bijvoorbeeld, krijg je tranende ogen en een lopende neus. Zo kan men met een geneesmiddel dat wordt bereid op basis van ui, Allium cepa, patiënten behandelen die deze symptomen vertonen, indien ze bijvoorbeeld lijden aan acute aanvallen van allergische rinitis met irriterend lopen van neus en ogen. Hetzelfde geldt voor remedies tegen pijn.

De homeopathische geneesmiddelen worden bereid met een procédé van herhaalde verdunningen (de eerste is de moedertinctuur) en dynamisering (krachtig schudden). De homeopathische geneesmiddelen worden een voldoende aantal keren verdund, zijn daardoor volledig ongevaarlijk en dus zeer goed geschikt voor de behandeling van kinderen, bejaarden, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven; de behandeling blijft onder controle van een gekwalificeerd geneesheer.

Homeopathie blijkt bijzonder efficiënt in de behandeling van chronische of recidiverende ziekten zoals eczema, artritis, astma en het premenstrueel syndroom ; het merendeel van deze diagnoses reageert immers niet goed op de klassieke geneeskunde. Homeopathie kan eveneens worden gebruikt als aanvulling op de klassieke geneeskunde, bijvoorbeeld om de patiënten te helpen bij het overwinnen van de secundaire effecten van behandelingen als chemotherapie en radiotherapie. Aangezien pijn vaak een signaalfunctie heeft, zal men ervoor zorgen dat pijn wordt geïntegreerd in de globale aanpak van elke patiënt.
De tegenstanders van homeopathie beweren dat de werking van homeopathie berust op het placebo-effect. Recente studies komen echter tot het besluit dat de effecten die in de homeopathie verkregen worden niet enkel het gevolg kunnen zijn van het placebo-effect.


bron: Dr Michel Van Wassenhoven, Voorzitter Homeopathische Nationale Beroepsvereniging

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub