ad

Nieuwe app voor beter comfort borstkankerpatiënt

Laatst bijgewerkt: oktober 2017
borstkanker_app_web-10-17.jpg

nieuws

Dankzij de steun van het nieuwe ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund' zal UZ Leuven een innovatieve app ontwikkelen die borst- en andere kankerpatiënten helpt de neveneffecten van hun behandeling beter te monitoren en te rapporteren. Dat verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt en de kwaliteit van de zorg.

Borstkanker blijft een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen in ons land, want liefst 1 op de 9 Belgische vrouwen zal tijdens haar leven borstkanker krijgen. Elk jaar krijgen meer dan 10 500 Belgen te horen dat ze borstkanker hebben en verliezen meer dan 2 200 vrouwen de strijd tegen deze ziekte. Het is nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in België bij vrouwen tussen de 40 en 55 jaar.

Symptoommanagement op afstand 
The Estée Lauder Companies en KU Leuven hebben samen het ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund’ opgericht ten voordele van het Leuvens Kankerinstituut. Dat fonds richt zich op de preventie, de behandeling en de genezing van borstkanker. De innovatieve applicatie wil in de eerste plaats het ongemak en de ongerustheid aanpakken die kankerpatiënten ondervinden door de neveneffecten van hun behandeling. Bovendien ervaren kankerpatiënten heel wat barrières om over die symptomen te praten.

De app zal daar een oplossing voor bieden: patiënten die in behandeling zijn voeren de symptomen die ze dagelijks ervaren in en krijgen meteen gepersonaliseerde feedback over hoe ze thuis zelf hun symptomen kunnen verlichten. Die informatie gaat ook in het medisch dossier zodat arts en verpleegkundigen die achteraf met de patiënt in het ziekenhuis kunnen bespreken. Bij ernstige bijwerkingen worden de arts en de verpleegkundigen ingelicht zodat ze de patiënt kunnen contacteren en het behandelplan kunnen aanpassen.
De app zal ontwikkeld en getest worden in UZ Leuven en zal voor alle types kanker werken. Later zal hij ook beschikbaar zijn in alle ziekenhuizen die deel uitmaken van de nexuzhealth-cluster. 


ad


pub