Voor jou gelezen op De Standaard

Een op de drie zesjarigen heeft gaatjes in tanden

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Veel zesjarigen hebben een gebrek aan tandhygiëne en gaan te weinig naar de tandarts. Uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM) blijkt dat 31 procent van de zesjarigen in 2016 minstens één gaatje liet vullen. ‘Spoelboekjes’ van de CM moeten tanden poetsen leuker maken.

Op driejarige leeftijd heeft al 4 procent van de kinderen gaatjes in de tanden. Dat loopt op tot 24 procent bij de vijfjarigen en zelfs 31 procent bij de kinderen van zes jaar oud, aldus CM op basis van zijn ledencijfers.

‘Om gaatjes te voorkomen is tandenpoetsroutine heel belangrijk. Jonge kinderen moeten minstens twee keer per dag gedurende minstens twee minuten hun tanden poetsen’, zegt Gaudeus. ‘Jammer genoeg vinden ze dat vaak niet leuk. Het tandenpoetsmoment bezorgt zowel kinderen als ouders stress, waardoor er automatisch minder gepoetst wordt.’

Daarnaast gaat slechts 54 procent van de kinderen tussen twee en zes naar de tandarts. ‘Nochtans is het aangeraden om twee keer per jaar op controle te gaan bij de tandarts’, stelt Gaudens. Vanaf twee jaar de tweejaarlijkse controle starten ‘is niet alleen nuttig voor onderzoek, maar zorgt er ook voor dat het kind vertrouwd raakt met de tandarts en zijn omgeving’, vult Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen aan.

Verhaaltje om tandenpoetsen leuk te maken
CM deelt, om de mondhygiëne bij kinderen te bevorderen, vanaf woensdag 30.000 spoelboekjes uit. Dat zijn interactieve voorleesboekjes die ervoor moeten zorgen dat tanden poetsen leuk wordt. De hoofdrol is weggelegd voor het Lanterfantje, een ietwat luie olifant die geen zin heeft om zijn tuintje water te geven.

Het verhaaltje duurt ongeveer twee minuten. Als de kinderen hun tanden gepoetst hebben, mogen ze na het spoelen het water op het boekje spuwen. De tekeningen veranderen daardoor van kleur.

De campagne wordt ondersteund door het Verbond der Vlaamse Tandartsen. Samen met het boekje lanceert CM ook het tandenpoetslied, ingezongen door Ruth Beeckmans.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171011_03125525


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram