Wintertijd: hoe helpt u kinderen wennen aan het nieuwe uur?

Laatst bijgewerkt: October 2017
123-winteruur-10-17.jpg

tips

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in: u moet de klok één uur achteruit zetten. Dat betekent dus dat u één uur extra kunt slapen. Maar ook dat het voortaan 's morgens één uur vroeger licht wordt, terwijl het 's avonds één uur sneller donker is.

Terugzetten van de klok vraagt om enige aanpassing van ons slaapritme. Dat lukt meestal goed als u het normale dag-/nachtritme aanhoudt. Met de ingang van de wintertijd komt de menselijke biologische klok namelijk terug in het normale ritme. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd duurt de dag eenmalig 25 uur. Dat ligt dichter bij ons natuurlijke ritme. Dankzij de wintertijd zouden de meeste mensen ook beter slapen of zich althans beter uitgeslapen voelen, vooral tijdens de eerste dagen. 

Maar voor sommige mensen, en zeker voor kleine kinderen, kan de aanpassing aan de wintertijd enkele dagen duren. Het kind is ’s avonds al moe, maar het is nog geen bedtijd. De kans bestaat dan zelfs dat je kind over zijn slaap heen is als het wel bedtijd is. ’s Ochtends kan uw kind dan weer voor dag en dauw wakker zijn.

Hoe kunt u als ouder uw kind helpen om in het nieuwe ritme van de wintertijd te komen?
• Een aantal dagen voordat de klok wordt verzet, kunt u het moment van bedtijd iedere dag een kwartier later maken. Hiermee voorkomt u dat uw kind in één keer aan het uur tijdsverschil moet wennen.
• U kunt het uur van het avondeten elke dag mee opschuiven.
• Hou u aan het gewone avondritueel. Doe dus de dezelfde dingen als andere avonden om uw kind te laten slapen, maar begin er iets vroeger mee.
• Daarnaast kunt u de tijd van dutjes overdag ook alvast wat aanpassen.  
• Vertel uw kind hoe flink het is als het rustig in zijn bed blijft.
• Neem ook uw voorzorgen als uw kinderen ’s morgens in het donker naar school vertrekken. Als ze met de fiets gaan, moeten ze zeker licht hebben. Als ze te voet gaan, kunt u ze eventueel een fluorescerend vestje aantrekken. Bij het oversteken is het extra opletten geblazen.

bron: www.kindengezin.be/opvoeding/opvoedingsvragen/slapen/winteruur-zomeruur/
verschenen op : 27/10/2017 , bijgewerkt op 25/10/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt