Helpt de e-sigaret om te stoppen met roken?

Laatst bijgewerkt: oktober 2017
123-e-sigaretten-roken-vrouw-verslav-10-17.jpg

nieuws

Er verschijnen de laatste tijd meer en meer studies en rapporten die aantonen dat de e-sigaret een middel kan zijn in de strijd om te stoppen met roken. Of dat de e-sigaret alleszins een minder schadelijk alternatief is voor de gewone sigaret. 

• In haar advies over de e-sigaret uit 2015 besluit de Hoge Gezondheidsraad op basis van de huidige studies dat de e-sigaret mogelijk een effectief hulpmiddel kan zijn om minder te roken en/of om volledig te stoppen met roken. Het gebruik van e-sigaretten met nicotine kan volgens de Raad dan ook een plaats krijgen in het tabaksontmoedigingsbeleid. Het gebruik van e-sigaretten voor andere doeleinden dan stoppen met tabak roken raadt de gezondheidsraad af. 

Een grote meerderheid van succesvolle “switchers” gebruikt een e-sigaret met nicotinehoudende vloeistof, en blijft deze gebruiken. Regelmatig wordt vastgesteld dat bij langdurig gebruik gekozen wordt voor een lagere nicotine-concentratie dan bij aanvang. Het (komen tot een) gebruik van e-sigaretten zonder nicotine is een eerder marginaal gegeven. Bij blijvend dagelijks gebruik van de e-sigaret, lijkt de kans op herval (opnieuw tabak beginnen roken) eerder klein maar niet onbestaande. Het verslavend karakter van de nicotine-houdende e-sigaret is van dezelfde grootteorde, of kleiner dan het verslavend karakter van nicotine-kauwgom.

• In het rapport 'Nicotine without smoke' van de Britse Royal College of Physicians uit 2016 worden de opportuniteiten van nicotineproducten zonder tabak voor rokers in de verf gezet. Volgens dat rapport kunnen e-sigaretten een interessant hulpmiddel zijn om te stoppen met roken. Het is alleszins minder schadelijk dan roken (max. 5 % van de gezondheidsschade). Maar de (potentiële) gevaren (normalisatie, opstap naar roken, invloed tabaksindustrie, …) worden niet ontkend. 

• Het Britse National Centre for Smoking Cessation and Training (NCSCT) publiceerde in 2016 een briefing over de e-sigaret waarin het centrum gezondheidsprofessionals oproept om open te staan voor e-sigaretgebruik bij rokers die willen stoppen, te wijzen op het stijgen van de slaagkansen bij stoppen als er gebruikgemaakt wordt van gedragstherapie en nicotinevervangers, en duidelijk te maken dat deze kunnen gecombineerd worden met het gebruik van de e-sigaret.

• Volgens een artikel in The International Journal of Drug Policy in juni 2017 is de e-sigaret een minder schadelijk alternatief voor de gewone sigaret voor rokers die er niet in slagen om te stoppen. 
• Volgens een overzichtsstudie uit 2017 gepubliceerd in het BMJ waarbij gegevens van ruim 160.000 rokers werden geanalyseerd helpt frequent gebruik van de e-sigaret om te stoppen met roken. Frequente gebruikers van de e-sigaret doen meer pogingen om te stoppen met roken dan niet-gebruikers (65 tegen 40 %) en hebben ook een betere slaagkans (8,2 % tegenover 4,8 %).

• Dat wordt bevestigd in een studie in het vakblad Nicotine & Tobacco Research. Frequente e-sigaretgebruikers doen meer pogingen om te stoppen met roken en hebben ook meer succes dan niet-gebruikers. De onderzoekers berekenden dat de e-sigaret in de Verenigde Staten het aantal overlijdens door tabaksgebruik met 21 procent heeft doen dalen voor mensen geboren na 1997. Vermits e-sigaretten minder nicotine bevatten dan gewone sigaretten gaat het om een 'levensreddende interventie' die artsen moeten aanraden aan mensen bij wie andere rookstopmethoden hebben gefaald, zo besluiten de onderzoekers.

• Volgens de nieuwe Richtlijn over behandeling van tabaksverslaving van het Nederlandse Trimbos-instituut en het Nederlands Huisartsengenootschap helpt de e-sigaret echter niet bij de behandeling van een rookverslaving. De e-sigaret kan dan ook niet aanbevolen worden in het kader van een gedragsmatige behandeling om te stoppen met roken. 

De e-sigaret kan mogelijk wel nuttig zijn voor mensen die op eigen houtje willen stoppen. Volgens het RIVM toont onderzoek aan dat e-sigaretten de zucht naar nicotine en de ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen. Zelfs e-sigaretten zonder nicotine verlagen de drang om te roken en leiden tot minder ontwenningsverschijnselen. Het volledig overstappen van roken op dampen geeft alleszins minder gezondheidsschade. 

Wat kunnen we hieruit besluiten?
• Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret kan helpen om te stoppen met roken. Een mogelijk nadeel is dat rokers de gewoonte van 'iets opsteken' in stress- of pauzemomentjes niet afleren. Uiteindelijk vallen mensen daardoor misschien sneller terug.

• De e-sigaret is alleszins minder schadelijk dan de gewone sigaret. 

• Dat geldt waarschijnlijk niet voor de nieuwe IQOS, de HeatStick die door tabaksgigant Philip Morris is ontwikkeld. Bij het gebruik van dit product komt er snel nicotine vrij, waardoor het net zoals sigaretten zeer verslavend is. Een IQOS-stick is in vijf minuten opgerookt, waarna er weer de drang zal zijn om een volgende op te roken en een nieuwe nicotinepiek te ervaren. Dit in tegenstelling tot e-sigaretten, die wel degelijk een vervanging van een sigaret kunnen zijn en waarbij geleidelijk aan de nicotinereceptoren in de hersenen kunnen verminderen door de mogelijkheid om de nicotinedosis af te bouwen. 

• E-sigaretten zijn geen erkend rookstopmedicijn, zoals nicotinevervangers en rookstopmedicatie op voorschrift dat wel zijn. Rokers die een goede stoppoging willen doen en daarbij medicijnen wensen te gebruiken kiezen het best voor deze erkende geneesmiddelen. 

• Het principe van de nicotinevervangers en de e-sigaret berust in beide gevallen op de geleidelijke afbouw van de doses nicotine om zo de hersenen zachtjes te laten ontwennen. In deze tussenfase neemt u nog nicotine in, maar ontsnapt u aan de meer dan 4.000 chemische stoffen in de tabaksrook. Met de e-sigaret is er blootstelling aan andere stoffen, maar het risico is kleiner en het gebruik blijft beperkt tot de ontwenningsperiode.

• Als u een e-sigaret met nicotine wil gebruiken bij het stoppen, is het best om in ieder geval te stoppen met het roken van tabak. Gebruik dus tabak en de e-sigaret niet samen, zoals veel tabaksrokers vandaag wél doen. 

• Probeer nadat u gestopt bent met het roken van de gewone sigaret ook met de e-sigaret te stoppen. De e-sigaret is immers geen onschadelijk product. 

Bronnen
• Hoge Gezondheidsraad
www.health.belgium.be/nl/advies-9265-elektronische-sigaret

• Royal College of Physicians
http://bit.ly/1QBwSWg
• Action on Smoking and Health (ASH)
www.nhs.uk/news/cancer/non-smokers-shunning-e-cigarettes/
• National Centre for Smoking Cessation and Training
http://www.ncsct.co.uk/publication_electronic_cigarette_briefing.php
• International Journal of Drug Policy
www.ijdp.org/article/S0955-3959(17)30083-X/fulltext
• BMJ
www.bmj.com/content/358/bmj.j3262
• Nicotine & Tobacco Control
https://academic.oup.com/ntr/article-abstract/4096490/The-Relationship-of-E-Cigarette-Use-to-Cigarette
• RIVM
www.partnershipstopmetroken.nl/richtlijn-2/
• Stichting tegen Kanker
http://www.tabakstop.be/e-sigaret/stoppen-met-roken-met-de-e-sigaret
http://www.kanker.be/nieuws/open-brief-aan-minister-de-block-over-nieuwe-heat-not-burn-sticks
• Vlaams Instituut Gezond Leven
www.vigez.be/themas/tabak/e-sigaret


pub