Waarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten?

Laatst bijgewerkt: September 2017
123-ijskoude-handen-water-08-17.jpg

tips Het is een bekend fenomeen. Vrouwen hebben meer last van koude handen en voeten dan mannen. Jonge, slanke vrouwen lijden er het meest onder.

Uit een artikel dat eind de jaren 90 verscheen in The Lancet blijkt dat de gemiddelde handtemperatuur van vrouwen inderdaad een anderhalve graad Celsius lager ligt dan die van mannen. De lichaamstemperatuur die in het oor werd gemeten, verschilde niet.

De belangrijkste verklaring voor die koude ‘uiteinden’ is dat de bloedvaten van de vrouw sneller vernauwen bij koude temperatuur, waardoor de bloeddoorstroming vertraagt en er minder warmte verloren gaat. Het gevolg is dat het lichaam wel op temperatuur blijft, maar de handen en voeten (de warmteregelaars van het lichaam die uitsteken en een relatief groot oppervlak hebben) koelen daardoor wel af. Dat heeft te maken met de eiwitreceptoren die de bloedvatvernauwing aansturen: bij vrouwen zijn die gevoeliger voor koude temperaturen en het vrouwenhormoon oestrogeen ligt aan de basis daarvan. Het is ook de reden waarom vrouwen meer last hebben van ‘dode vingers’ of het fenomeen van Raynaud. Door een reactie op koude temperatuur vernauwen de vaten zo sterk dat de vingers nauwelijks nog van bloed worden bevoorraad en wit kleuren.

’s Avonds voor het slapen gaan, worden de bloedvaten in onze handen en voeten wijder zodat ons lichaam ‘s nachts kan afkoelen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom bloedvatverwijdende activiteiten zoals een warm voetbad, warme drank, seks … een slaperig gevoel stimuleren. Ijskoude voeding of drank voor het slapen gaan, zorgt er dan weer voor dat de vaten nauwer worden. Dat maakt ons alert en wakker. De koude vrouwenvoeten, met hun vernauwde vaten, hebben hetzelfde effect: ze belemmeren de slaap.

Bron: www.nrc.nl

zie ook artikel : De ziekte en het fenomeen van Raynaud


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 17/09/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt