Waarom zijn detox-drankjes met houtskool gevaarlijk?

Laatst bijgewerkt: September 2017
123-txt-detox-08-17.jpg

tips

Sommige zogenaamde detox-drankjes bevatten vrij grote hoeveelheden actieve houtskool. Ook op diverse internetsites wordt houtskoolpoeder aangeboden om zelf detox-drankjes te maken. Dat is niet zonder gevaar, waarschuwt Trudy Voortman, voedingswetenschapper van het Erasmus Medisch Centrum van de Universiteit van Rotterdam. 

Actieve houtskool in poedervorm wordt gebruikt als geneesmiddel bij sommige vergiftigingen (te koop in de apotheek onder de naam Norit Carbomix). Het is in staat giftige stoffen op te nemen. Bij inname kan dit houtskoolpoeder zich binden aan giftige stoffen die zich in het maagdarmkanaal bevinden. Die giftige stoffen binden aan de houtskool en worden via de stoelgang uitgescheiden. Dit verhindert de opname van de gifstoffen in de bloedbaan. 

Behalve giftige stoffen, verlaten ook goede stoffen versneld uw lichaam, waardoor u bij gebruik van grote hoeveelheden een vitaminetekort kunt krijgen. Bovendien kan het de werking van sommige geneesmiddelen, zoals de anticonceptiepil, verstoren. 

Daarom wordt actieve houtskool ten stelligste afgeraden zonder medisch advies. 

De maximale dosis die bij een vergiftiging mag gebruikt worden is 50 g, en dat slechts één keer. Vanaf een dosis van 8 g per dag kan de werking van bijvoorbeeld de pil verstoord worden. 

Het advies om gedurende 1 à 2 weken een zogenaamde detox-kuur te volgen en dagelijks 20 tot 30 g actieve kool te drinken, zoals op sommige websites wordt aangeraden, is dus gevaarlijke onzin. 

Bronnen
www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/gezond.sapje.risico/
www.antigifcentrum.be/node/213verschenen op : 19/09/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt