Een dagje in de natuur? Doe de tekencheck !

Laatst bijgewerkt: August 2017
nb-lyme-teek-10-15.jpg

tips

Bent u vaak buitenshuis, genietend van een dagje wandelen in het bos, spelen in de tuin of picknicken in het park? Geniet er van, maar let ook op, want u kan gebeten worden door een teek, een klein spinachtig beestje. Ze bevinden zich tussen struiken of hoog gras en kruipen op mensen en dieren wanneer ze op zoek zijn naar bloed om zich voor te planten. Eenmaal ze op uw lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes op zoals knieholtes, liezen of oksels. Sommige teken kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Maar door te controleren kunt u dit voorkomen.

• Controleer uzelf en anderen de dag zelf nog wanneer u in de natuur bent geweest.
• Vindt u een teek? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Let er op dat u de teek niet op de buik duwt of plat duwt. Gebruik een tekenverwijderaar en smeer niets op de teek voor verwijderen. Verbrand hem ook niet.
• Let de komende maand op symptomen zoals een groter wordende rode kring rond de plaats van de beet of symptomen die lijken op griep. Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet.
• Raadpleeg uw arts indien u symptomen krijgt. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.
• Wil u toch iets doen om te voorkomen dat u een tekenbeet oploopt in de natuur? Blijf dan zoveel mogelijk op paden in het bos, draag bedenkende kledij en gebruik een insectenwerend middel op basis van DEET.

Lees alles in detail op www.tekenbeten.beverschenen op : 24/08/2017 , bijgewerkt op 22/08/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt