Gezond eten en bewegen vermindert kans op keizersnede

Laatst bijgewerkt: August 2017
123-koppel-reis-zw-blij-07-15.jpg

nieuws

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap voldoende bewegen en gezond eten, beperken hun gewichtstoename en lopen mogelijk een verminderd risico van 10 procent op een keizersnede. Dat schrijven Britse onderzoekers in het BMJ. 

Zij analyseerden 36 eerdere onderzoeken onder in totaal 12.500 vrouwen uit zestien landen, waarbij zwangere vrouwen dieet- en bewegingsadviezen kregen. Zoals een verminderde inname van suikerhoudende dranken, overstappen naar magere varianten van zuivelproducten, het eten van meer groente en fruit, het beoefenen van aerobics in groep, wandelen, fietsen op een hometrainer...

Voedingsadviezen in combinatie met beweging zorgden voor een kleinere gewichtstoename (gemiddeld 0,7 kilo) in vergelijking met andere vrouwen, en dit ongeacht leeftijd of gewicht bij het begin van de zwangerschap. Dat leidde tot een verminderde kans op een keizersnede en mogelijk ook een lager risico op zwangerschapsdiabetes. Er werd geen effect gevonden op andere zwangerschapsuitkomsten, zoals vroeggeboorte of doodgeboorte.

bron: http://www.bmj.com/content/358/bmj.j3119
verschenen op : 25/08/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt