Waarom wenen we bij het snijden van ui en wat kunt u eraan doen?

Laatst bijgewerkt: July 2017
123-ui-ogen-tranen-bril-07-17.jpg

tips

Bij het snijden van een ui krijgen de meest mensen tranen in de ogen. Dat wordt veroorzaakt door het enzym allinase en een zwavelhoudende verbinding die vrijkomen bij het snijden van de ui In contact met de lucht vormen die een gas, propaanthial-S-oxide.

Als dit in aanraking komt met water, zoals het oogvocht, ontstaat een zwavelzuurverbinding die de ogen irriteert. Uw ogen proberen dat te verdunnen door meer vocht te produceren, en dus gaan we huilen. 

Hoe voorkomen?
Er bestaan enkele truukjes die helpen tegen tranende ogen. 
• Probeer door de mond te ademen. Uw neus staat in rechtstreekse verbinding met de traankanalen, waardoor ademen door de neus het alleen maar erger maakt. 

• Gebruik een scherp mes omdat er dan minder gassen vrijkomen. Spoel het mes geregeld af onder de kraan, de zwavelhoudende verbindingen reageren eerst met water. 

• Houd de ui onder water of onder een stromende kraan als u hem snijdt. Hierdoor 
 deze snijdt, dan reageert het gas met het water en niet met je oogvocht waardoor het je ogen niet bereikt.

• Wrijf niet met uw handen in uw ogen. Gebruik eventueel een schone handdoek.

• U kunt de uien voor het snijden een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de vriezer leggen, dat maakt het enzym minder actief.

www.food-info.net/nl/qa/qa-fp133.htm
www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170620122950.htm



verschenen op : 18/08/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt