IVF-behandeling: ook leeftijd man bepaalt succes

Laatst bijgewerkt: juli 2017
123-ivf-labo-07-17.jpg

nieuws

De kans dat een IVF-behandeling slaagt, wordt niet alleen beïnvloed door de leeftijd van de moeder. Ook de leeftijd van de man speelt een rol: hoe ouder hij is, hoe kleiner de kans. Dat blijkt uit een onderzoek in de Verenigde Staten bij bijna 19.000 IVF-pogingen bij ruim 7.700 koppels. De studie werd voorgesteld op het jaarlijks congres van de European Society of Human Reproduction and Embryology in Genève.

De onderzoekers deelden de vrouwen die deze IVF-behandelingen ondergingen én de mannen in verschillende leeftijdscategorieën in: jonger dan 30, tussen 30-35, 35-40 en 40-42 jaar. Voor de mannen was er een extra leeftijdscategorie: boven de 42. Vervolgens keken de onderzoekers of er een verband was tussen de leeftijd van de mannen en vrouwen en de cumulatieve kans op een succesvolle zwangerschap (een levend kindje) na maximaal 6 IVF-behandelingen.

Succesvolle zwangerschap

De kans op een succesvolle zwangerschap was het laagst in de groep waarbij de vrouw tussen 40 en 42 jaar was. De kans op een succesvolle zwangerschap daalde met 46 procent wanneer de vrouw tussen 40 en 42 was, in vergelijking met de leeftijdsgroep onder 30 jaar. Hier speelde de leeftijd van de man geen rol. 
In de andere leeftijdsgroepen speelde de leeftijd van de man wél een rol. Gemiddelde daalde kans op een succesvolle zwangerschap met 20 procent wanneer de man ouder was dan 40 in vergelijking met mannen jonger dan 30 jaar.

• Er was geen afname in de cumulatieve kans op een succesvolle zwangerschap wanneer vrouwen een mannelijke partner hadden die dezelfde leeftijd had of jonger was.
• Bij koppels met een vrouw jonger dan dertig en een man tussen 30 en 35 jaar, bedroeg de cumulatieve kans op een succesvolle zwangerschap 73 procent. Was de man tussen 40 en 42 jaar oud, dan was de kans 46 procent. 
• De cumulatieve kans op een succesvolle zwangerschap is voor een vrouw van 30 tot 35 met een partner die ouder is zo’n 64 procent. Voor een vrouw met een partner die ook 30 tot 35 jaar oud is, is de kans 70 procent.
• Voor vrouwen tussen 35 en 40 jaar met een partner jonger dan 30 bedroeg de cumulatieve kans op een succesvolle zwangerschap zo’n 70 procent. Hadden zij een partner die tussen de 30 en 35 jaar oud was, dan was de cumulatieve kans op een succesvolle zwangerschap 54 procent. 

Hoewel de leeftijd van de man dus invloed heeft op de zwangerschapskansen, is de invloed die de leeftijd van de vrouw heeft nog altijd veel groter, zo benadrukken de onderzoekers. Hoe de leeftijd van de man precies de zwangerschapskansen beïnvloedt, is onduidelijk. 
De onderzoekers wijzen erop dat eerder onderzoek aantoonde dat ook de kans op een natuurlijke zwangerschap (dus zonder vruchtbaarheidsbehandelingen) kleiner is als de man al wat ouder is. Ook duurt zwanger worden langer en is de kans op een miskraam groter als de man al wat ouder is. Mogelijk heeft het te maken met DNA-beschadigingen in het sperma of epigenetische veranderingen in het sperma die invloed hebben op de innesteling en ontwikkeling van de embryo.

Bronnen
https://www.scientias.nl/nieuw-bewijs-ook-mannelijke-vruchtbaarheid-aan-tand-des-tijds-onderhevig-is/
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170703083236.htm
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram