Risico op longkanker: wat zijn de feiten en de fabels?

Laatst bijgewerkt: July 2017 | 1 reacties
Fotolia_sigar-asbak-roken-tabak-20-15.jpg

tips Feit: Het is nooit te laat om te stoppen met roken, zelfs al heb je jarenlang gerookt.
De voordelen van het stoppen met roken, manifesteren zich vrijwel onmiddellijk. De positieve gevolgen zijn dat je bloedcirculatie verbetert en dat je longen beter functioneren. Met de tijd zal ook je risico op longkanker verminderen. Tien jaar nadat je bent gestopt, heb je 50 % minder kans om longkanker te ontwikkelen dan op het moment dat je rookte.

Fabel: Light sigaretten of sigaretten met een verminderd teergehalte zijn veiliger dan gewone sigaretten.
Dat klopt niet, ze geven evenveel risico op longkanker. En let vooral op met mentholsmaak: volgens sommige studies zijn die sigaretten nog gevaarlijker en moeilijker om op te geven ook. Door het verkoelend effect dat ze geven, zijn sommige mensen geneigd om dieper te inhaleren.

Fabel: Supplementen die antioxidanten bevatten, beschermen je tegen longkanker.
Dat is zeker niet het geval. Tijdens een onderzoek werd zelfs vastgesteld dat rokers die betacaroteen innemen een hoger risico hebben op longkanker. Spreek erover met je arts indien je in die richting denkt. Antioxidanten uit fruit en groente mag je natuurlijk wel eten.

Fabel: Sigaren of een pijp roken, dat is geen probleem.
Evenals sigaretten vormen ze een risico voor mondkanker, keelkanker, slokdarmkanker en longkanker. Vooral het roken van sigaren maakt iemand gevoeliger voor hart- en longziekten.

Fabel: Alleen van roken kan je longkanker krijgen.
Roken vormt het grootste risico, maar radon (een kleurloos radioactief gas) is de tweede oorzaak van longkanker. Het wordt vrijgegeven door rotsen en bepaalde bodemsamenstellingen en kan op die manier in je huis of andere gebouwen terechtkomen. Je kunt je huis laten testen op de aanwezigheid van radon.

Fabel: Talkpoeder is eveneens een oorzaak.
Door per ongeluk eens wat talkpoeder in te ademen, zal je geen longkanker ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat er geen link is. Andere chemicaliën zoals asbest en vinylchloride kunnen wel gevaarlijk zijn.

Feit: Wie regelmatig beweegt, loopt minder risico.
Volgens studies blijkt dat personen die regelmatig fysiek actief zijn, minder risico lopen om longkanker te krijgen. Door te sporten en te bewegen, gaan je longen ook beter functioneren en het helpt om een beroerte of hartaandoening te voorkomen.

Feit: Ook luchtverontreiniging is een oorzaak.
Tabak is de grootste bedreiging, maar ook luchtvervuiling vormt een risico.

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 29/07/2017

1 reacties

Risico op longkanker: wat zijn de feiten en de fabels?

door anoniem, 1 August 2017 om 16:38

ik denk dat feit nr 1 op zich ook een fabel is. Man rookte al 30 jaar niet meer en leefde supergezond, sport, matig in alles en zie hij heeft nooit tot die 50%-groep mogen horen. 11 maanden en de strijd was gestreden. Lichaam dr iets getriggerd=fataal

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub