E-sigaret even schadelijk als gewone sigaret?

Laatst bijgewerkt: July 2017
123-e-sigaret-07-17.jpg

nieuws

Volgens Amerikaanse wetenschapper sin het vakblad ACS Sensors kunnen e-sigaretten die nicotine bevatten net zo goed als gewone sigaretten zonder filter DNA-beschadigingen veroorzaken.

De onderzoekers maakten gebruik van een 3D-geprint apparaatje dat kan nagaan in welke mate bepaalde stoffen DNA-beschadigingen veroorzaken. In het apparaatje werden menselijke stofwisselingsenzymen en menselijk DNA in contact gebracht met stoffen die in de e-sigaret en stoffen die in een gewone sigaret zitten. De onderzoekers gingen na wat 20 trekjes, 60 en 100 trekjes van een e-sigaret voor effect hadden.

Uit het onderzoek blijkt onder meer:
• e-sigaretten die nicotine bevatten kunnen net zo goed als gewone sigaretten zonder filter DNA-beschadigingen veroorzaken; 
• de damp van e-sigaretten die geen nicotine bevatten veroorzaakt evenveel DNA-beschadigingen als die van sigaretten met filter. Mogelijk komt dat doordat er zoveel chemische stoffen in de damp van de e-sigaret zitten.
De potentiële DNA-schade die e-sigaretten kunnen veroorzaken, neemt toe naarmate men meer trekjes neemt.
In welke mate e-sigaretten leiden tot DNA-beschadigingen, is afhankelijk van de hoeveelheid damp die de roker inademt, welke stoffen er exact in de e-sigaret zitten en of er nicotine inzit, zo benadrukken de onderzoekers. 

De onderzoekers besluiten dat e-sigaretten de potentie hebben om net zoveel DNA-schade te veroorzaken als ongefilterde, gewone sigaretten. 
Celmutaties ten gevolge van DNA-schade kunnen leiden tot kanker. 

Bronnen
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acssensors.7b00118
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170612094027.htm
https://www.scientias.nl/e-sigaretten-mogelijk-net-zo-gevaarlijk-als-gewone-sigaretten/ verschenen op : 07/07/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt