ad

Tekenbeet: welke verschijnselen kunnen wijzen op de ziekte van Lyme?

Laatst bijgewerkt: juli 2017
123-dr-teek-weghalen-lyme-teken-07-17.jpg

nieuws

Teken kunnen besmet zijn met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer twee mensen op honderd krijgen na een tekenbeet de ziekte van Lyme. Naar schatting zouden in ons land jaarlijks zo'n 9 à 10.000 mensen tekenen van de ziekte van Lyme vertonen. Ongeveer 1000 mensen moeten gehospitaliseerd worden omwille van de ziekte van Lyme. 

De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt hoe beter de behandeling zal aanslaan. Als een tekenbeet niet op tijd wordt ontdekt en behandeld, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast. 

Belangrijk is vooral om in de weken na de beet de huid rond de beet goed in de gaten te houden.

Volgende verschijnselen kunnen wijzen de ziekte van Lyme

1. In de eerste dagen of weken na een tekenbeet: een of meerdere rode of roze, soms blauwe ring- of vlekvormige uitslag (Erythema migrans) rond de tekenbeet of elders op het lichaam, die langzaam groter wordt. De ring of vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden later zijn. Uiteindelijk verdwijnt de ring of vlek vanzelf.
De huiduitslag is niet altijd goed te zien. Op de website van Tekenradar.nl staan meerdere verschijningsvormen van deze uitslag. 

www.tekenradar.nl/ziekte-van-lyme/erythema-migrans

Bovendien krijgt niet iedereen die door een besmette teek is gebeten deze huiduitslag. Ook zonder het verschijnen van de rode ring kunt u de ziekte van Lyme krijgen.

2. In de eerste weken na een tekenbeet: een grieperig gevoel met koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid... 

3. In de weken tot zes maanden na een tekenbeet: een kleine blauwrode, verharde zwelling (lymfocytoom) op de oorlel (bij kinderen) of de borst of tepel (bij volwassenen).

Indien u een van deze verschijnselen opmerkt, moet u onmiddellijk een arts raadplegen voor een antibioticakuur. Eerste keuze is doxycycline (100 mg twee keer per dag) gedurende 10 dagen.

De behandeling gebeurt vooral om te voorkomen dat de bacterie zich verspreidt in het lichaam en later complicaties zullen optreden waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast. Door een behandeling met een antibioticum verdwijnt de huiduitslag meestal binnen de 7 à 14 dagen. Hoe langer u wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren. 

4. In de maanden na een tekenbeet: dikke en pijnlijke gewrichten zoals de knie

5. In de maanden na een tekenbeet: uitstralende pijn, tintelingen of minder kracht in uw arm, been of romp. 

6. In de maanden na een tekenbeet begint u ineens dubbel te zien of krijgt ineens een scheef gezicht.

7. In de maanden na een tekenbeet: hartritmestoornissen

In al die gevallen moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen voor een antibioticakuur. De eerste keuze is Doxycycline gedurende 28 dagen, of eventueel ceftriaxon gedurende 14 tot 18 dagen. 
Deze verschijnselen kunnen wijzen op complicaties ten gevolge van een de ziekte van Lyme. De arts zal mogelijk eerst een bloedtest doen om na te gaan of u effectief besmet bent geweest. Hoe langer u wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren.


Bronnen
https://www.wiv-isp.be/nl/gezondheidsonderwerpen/ziekte-van-lyme#vier-redenen-om-kalm-te-blijven

http://overlegorganen.gezondheid.belgie.be/sites/de
fault/files/documents/lyme_borreliose_finaal_nl_0.p
df

https://www.zorg-en-gezondheid.be/studiedag-teken-en-tekenziekten-in-vlaanderen

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme

https://www.thuisarts.nl/tekenbeet/ik-heb-tekenbeet

https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/17-14uit-ermi_nhg-behandelrichtlijn_tekenbeet_en_erythema_migrans_-_redigeerversie_jm_iw_jmdef_voor_webbeheer.pdf
ad


pub