Tekenbeet: welke symptomen kunnen wijzen op de ziekte van Lyme?

123-dr-teek-weghalen-lyme-teken-07-17.jpg

nieuws Teken kunnen besmet zijn met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer twee mensen op honderd krijgen na een tekenbeet de ziekte van Lyme. Naar schatting zouden in ons land jaarlijks zo'n 9000 à 10.000 mensen tekenen van de ziekte van Lyme vertonen. Ongeveer 1000 mensen moeten voor een behandeling naar het ziekenhuis. 


De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt hoe beter de behandeling zal aanslaan. Als een tekenbeet niet op tijd wordt ontdekt en behandeld, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast. 

Belangrijk is vooral om in de weken na de beet de huid rond de beet goed in de gaten te houden.

Volgende verschijnselen kunnen wijzen de ziekte van Lyme

1. In de eerste dagen of weken na een tekenbeet: een of meerdere rode of roze (soms blauwe) ring- of vlekvormige uitslag (Erythema migrans) rond de tekenbeet of elders op het lichaam, die langzaam groter wordt. De ring of vlek verschijnt meestal enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas 3 maanden later zijn. De huiduitslag is niet altijd goed te zien. Op de website van Tekenradar.nl staan enkele voorbeelden van deze uitslag. 

Let wel, niet iedereen die door een besmette teek is gebeten, krijgt deze huiduitslag. Ook zonder het verschijnen van de rode ring kan je dus de ziekte van Lyme krijgen.

2. In de eerste weken na een tekenbeet: een grieperig gevoel met koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid... 

3. Binnen een half jaar na een tekenbeet: een kleine blauwrode, verharde zwelling (lymfocytoom) op de oorlel (bij kinderen) of de borst of tepel (bij volwassenen).

Als je deze symptomen opmerkt, moet je onmiddellijk een arts raadplegen voor een antibioticakuur
De behandeling gebeurt vooral om te voorkomen dat de bacterie zich verspreidt in het lichaam en later complicaties optreden waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast. Door een behandeling met een antibioticum verdwijnt de huiduitslag meestal binnen de 7 à 14 dagen. Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren. 

4. In de maanden na een tekenbeet: dikke en pijnlijke gewrichten zoals de knie, maar ook uitstralende pijn, tintelingen of minder kracht in uw arm, been of romp. Het kan zijn dat je ineens begint dubbel te zien of ineens een scheef gezicht krijgt. Ook hartritmestoornissen zijn een signaal.

Deze symptomen kunnen wijzen op complicaties en dus is een antibioticakuur dringend. De arts zal mogelijk eerst een bloedtest doen om na te gaan of je effectief besmet bent geweest. Ook hier geldt hoe langer je wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren.

Bronnen:
https://www.wiv-isp.be
http://overlegorganen.gezondheid.belgie.be
https://www.zorg-en-gezondheid.be
http://www.rivm.nl
https://www.thuisarts.nl
https://www.nhg.org

Lees ook: Mijn verhaal: leven met A.L.S. (1)


Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram