ad

Mag u met een nieuwe tatoeage in de zon?

Laatst bijgewerkt: juli 2017
123-vr-tattoo-hals-107-17.jpg

nieuws

Wanneer u een nieuwe tattoo hebt laten zetten, moet u uit de zon blijven tot de tatoeage volledig genezen is. Dat geldt ook voor permanente make-up van wenkbrauwen, lippen,...

• De genezing van een tatoeage of permanente make-up kan vier tot acht weken duren. Dat verschilt van persoon tot persoon, en is onder meer afhankelijk van de grootte en de plaats van de tatoeage. Zo geneest een tatoeage op de bovenarm bijvoorbeeld sneller dan een tatoeage op de voet. 

• Ook nadat de tatoeage volledig genezen is, blijft de huid lange tijd gevoeliger en moet u een zonnecrème met hoge beschermingsfactor gebruiken als u in de zon komt of onder de zonnebank wil gaan. 

Waarom mag u niet in de zon met een nieuwe tatoeage?

• De pas getatoeëerde huid is veel gevoeliger voor UV-straling (zon, zonnebank) dan normale huid. Een nieuwe tatoeage is eigenlijk een soort schaafwond. Bij blootstelling aan de zon kunt u veel sneller verbranden. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Bovendien vertraagt het de genezing van de tattoo en kunnen er zelfs littekens ontstaan. Tot de wonde volledig genezen is, mag u er dan ook niet mee in de zon of onder de zonnebank. 

• De kleurstoffen kunnen onder invloed van zonlicht ook schadelijke stoffen afscheiden die een allergische reactie of andere problemen kunnen veroorzaken.

• De zon kan er voor zorgen dat de tattoo minder mooi geneest en dat kleuren vervagen. Vooral kleuren zoals rood en roze zijn hier heel gevoelig voor zijn, maar ook andere kleuren kunnen vervagen door de zon. 

• In een Deense studie (de 'Beach Study') kloeg 42 procent van de onderzochte personen met een tattoo over jeuk en zwelling na het zonnen. Dit komt vooral voor bij zwarte, rode en blauwe tatoeages, maar kan ook bij andere kleuren optreden.

• Een getatoeëerde huid zweet minder goed als intacte huid. Uit Amerikaans onderzoek in het vakblad Medicine & Science in Sports & Exercise bleek dat uitgebreide tattoos op arm, bovenlichaam en nek de zweetproductie namelijk verminderen. Mogelijk worden bij het aanbrengen van de tatoeages of als gevolg van de gebruikte inkten de zweetkliertjes beschadigd. Of dit, bijvoorbeeld bij zware inspanning, ook gevolgen voor de gezondheid heeft, zoals een risico op oververhitting of een hitteslag, is evenwel niet bekend.

Praktische tips

• Volg nauwgezet de nazorginstructies van de tatoeëerder.

• Vermijd tatoeages op huiddelen die sterk blootgesteld worden aan de zon, zoals aangezicht, handen, onderarm, schouders...

• Een nieuwe tatoeage moet u tijdens de eerste weken volledig afdekken met kleding als u in de zon komt, tot de tattoo volledig genezen is. Zorg er wel voor dat de tatoeage niet in aanraking komt met vieze, strakke of pluizige kleding die in de wond kan plakken.

• Dek uw tattoo ook af als u op een terrasje zit, zelfs in de schaduw, met uw arm uit het raam rijdt, enzovoorts.

• Op een nieuwe tattoo mag u de eerste maanden geen zonnecrème gebruiken. De wonde moet eerst volledig genezen zijn. 

• Ook na volledige genezing moet u een tattoo altijd goed insmeren met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (minstens SPF 30 én UVA-bescherming) als u in de zon komt. Smeer uw huid om de twee uur in zolang u in de zon blijft, zelfs op het einde van de dag. Bij zwemmen, wind en overmatig zweten wordt de crème sneller van de huid verwijderd, zodat u die ook vaker opnieuw moet aanbrengen.

• Het is dus geen goed idee om een tatoo te laten zetten op een evenement of als u enkele weken op vakantie bent in een (sub-)tropisch land. U mag er niet mee in de zon en mag er ook niet mee zwemmen. Bovendien riskeert u allerlei infecties als de tatoeage in onbetrouwbare hygiënische omstandigheden gebeurt. 

• Neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, 

wondvocht, kleurverandering of chronische pijn na het zetten van een tatoeage. 

bronnen: 

Hoge Gezondheidsraadwww.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19101885_nl.pdf

http://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl/

Medicine & Science in Sports & Exercise http://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/publishahead/Skin_Tattoos_Alter_Sweat_Rate_and_Na_.97274.aspx

European Society of Tattoo and Pigment Research

http://estpresearch.org/fileadmin/user_upload/files/ESTP/A_medical-toxicological_view_of_tattooing_Lancet_Laux_tat_review_2015.pdf

Council on Health and Disease Prevention 

http://estpresearch.org/fileadmin/user_upload/files/ESTP/VidRaadRapEngFINAL.pdf

EOS Wetenschap

www.eoswetenschap.eu/gezondheid/bezint-eer-ge-inkt
ad


pub