ad

Volstaat een dagcrème met zonnefilter (SPF) als bescherming tegen de zon?

Laatst bijgewerkt: juli 2017
123-vr-zonnecreme-07-17-1.jpg

nieuws

Een dagcrème, BB-, CC-cream of een foundation met een zonnebeschermingsfactor (SPF) van 30 beschermt in principe even goed als een 'normale' zonnecrème met een SPF van 30. Maar er zitten enkele addertjes onder het gras.

• De meeste cosmetische producten met UV-bescherming hebben een lage SPF-factor, meestal slechts SPF 15. Dat is voor de meeste mensen onvoldoende. Meestal wordt een SPF van minstens 30 aangeraden. Bovendien bevatten ze vaak alleen een UVB-filter en beschermen ze niet tegen UVA-straling. 

• Om voldoende beschermd te zijn, moet u een dikke laag van het product smeren. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 2 mg per vierkante centimeter. Voor een volwassene komt dat overeen met ongveer 30 à 40 g per smeerbeurt... Alleen als u zoveel smeert, biedt het product de vermelde bescherming. Stel dat u de helft smeert, dan beschermt een crème met SPF 30 zoveel als een crème met SPF 15. Dat is erg veel en zal bij een dagcrème of foundation geen fraai resultaat geven.

• Bovendien moet u regelmatig smeren, ongeveer om de vier uur, en om de twee uur als u gezwonnen hebt of veel zweet. En niet alleen 's ochtends, zoals bij een dagcrème of foundation meestal gebeurt. Dat is onvoldoende als u buitenkomt op zonnige dagen.
Een dagcrème, BB-, CC-cream of foundation met SPF kan in de praktijk dus geen zonnecrème vervangen. Het vormt wel een goed alternatief om uw huid te beschermen als er weinig zon is, of als u maar kort in de zon komt, bijvoorbeeld als u gaat winkelen, de hond uitlaat... 
Mag u zonnecrème combineren met dagcrème of foundation?

• Indien u zonnecrème wil combineren met een hydraterende dagcrème, dan brengt u het best eerst de dagcrème en vervolgens de zonnecrème aan. Kies bij voorkeur een dagcrème op waterbasis, zodat de zonnecrème goed in de huid kan intrekken. De zonnecrème moet om de twee à vier uur vernieuwd worden.

• U kunt eventueel een foundation over uw product met zonnefilter aanbrengen, maar wacht enkele minuten tot het product met zonnefilter goed is ingetrokken om verdunning van de zonnefilter te beperken. Breng uw foundation vervolgens voorzichtig aan. 

• U kunt een zonnecrème ook als dagcrème gebruiken. Bij de nieuwe generatie zonnecrèmes zijn er heel wat die niet te vet zijn, en soms zelfs gekleurd zijn of eruitzien als foundation. 
ad


pub