Waarom slaapt je arm of voet?

Laatst bijgewerkt: april 2021
123-slapende-voeten-rusten-zware-benen-06-17.jpg

nieuws

Een zeer pijnlijk en prikkend gevoel in je voet wanneer je lang in dezelfde ‘geknelde’ of gekruiste houding hebt gezeten, of een lamme arm omdat je er ’s nachts in je slaap te lang op hebt gelegen, dat heet paresthesie. Je arm of voet is soms zelfs helemaal slap en is als het ware ‘in slaap gevallen' omdat de bloedtoevoer naar bepaalde zenuwen wordt afgeremd. Die beknelde zenuwen kunnen in dat geval geen prikkels vanuit je hersenen meer doorgeven aan de voet of arm in kwestie.

Door rustig te bewegen, komt de bloedcirculatie weer op gang. Met een slapende voet of been is dat niet altijd evident, maar je kunt die ook met je handen bewerken: wrijf met beide handen van bovenaan je dij naar je voet toe terwijl je een lichte druk uitoefent. 

Op zich kan een slapend lichaamsdeel geen kwaad en je kunt het vermijden door je benen niet te kruisen en voldoende van houding te veranderen. Heb je daarentegen zeer vaak last van slapende handen of voeten, dan kan er een onderliggende oorzaak zijn die wel een medische check-up vraagt. Dit zijn een aantal aandoeningen die een tintelend of doof gevoel in je ledematen kunnen veroorzaken: een beknelde zenuw (zoals bij het carpaal-tunnelsyndroom), diabetes, restless legs, multiple sclerose, hernia, een tekort aan vitamine B12, een trage schildklier, een beroerte, en het fenomeen van Raynaud. 

Bron
www.gezondheidsnet.nl


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram