Waarom slaapt je arm of voet?

Laatst bijgewerkt: maart 2018
123-slapende-voeten-rusten-zware-benen-06-17.jpg

nieuws Een zeer prikkend gevoel in je voet wanneer je lang in dezelfde ‘geknelde’ of gekruiste houding hebt gezeten, of een lamme arm omdat je er ’s nachts in je slaap op hebt gelegen, heet paresthesie. Je arm of voet voelt soms zelfs helemaal slap aan en valt als het ware ‘in slaap’ omdat de bloedtoevoer naar bepaalde zenuwen wordt afgeremd. Die beknelde zenuwen kunnen dan geen prikkels vanuit je hersenen meer doorgeven aan de voet of arm in kwestie.

Door rustig te bewegen, komt de circulatie weer op gang. Met een slapende voet of been is dat niet altijd evident, maar je kunt die ook met je handen bewerken: wrijf met beide handen van boven naar de voet toe terwijl je een lichte druk uitoefent.

Op zich kan een slapend lichaamsdeel geen kwaad en je kunt het vermijden door je benen niet te kruisen en voldoende van houding te veranderen.

Heb je vaak last van slapende handen of voeten, dan kan er een onderliggende oorzaak zijn die wel een medische check-up vraagt. Deze aandoeningen kunnen een tintelend of doof gevoel in je ledematen veroorzaken: een beknelde zenuw, zoals bij het carpaal-tunnelsyndroom, diabetes, restless legs, multiple sclerose, hernia, een tekort aan vitamine B12, een trage schildklier, een beroerte, fenomeen van Raynaud

Meer info: www.gezondheidsnet.nl


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactricepub