Wat zijn de oorzaken van een onfris ruikende adem?

Laatst bijgewerkt: mei 2022
123-tandenborstel-knoflook-slechte-adem-06-17.jpg

dossier

Iedereen weet dat tabaksrook, look en koffie een onaangename of zelfs slecht ruikende adem kunnen veroorzaken, maar er zijn nog een aantal andere boosdoeners. Wat kan je best vermijden? Enkele tips.

Oorzaken slechte adem

  • Ui en zeer gekruid of spicy voedsel: de aroma’s van deze voedingsmiddelen komen via de bloedbanen in de longen terecht en komen naar buiten wanneer je uitademt.
  • Voedsel dat in je mond achterblijft: na elke maaltijd blijven er voedselrestjes achter op je tandvlees, tussen je tanden en op je tong. Bij een ontoereikende of slechte mondhygiëne hebben deze voedselstukjes de tijd om af te breken en daarbij geven ze een slechte geur af.
  • Een vermageringsdieet: als je lichaam vet afbreekt, komen er chemische bestanddelen vrij die een negatieve invloed kunnen hebben op de ademgeur.
  • Tandvleesproblemen: 46% van alle mensen die tandvleesproblemen ondervinden, heeft ook last van een slechte adem en gevoelige tanden. Een aangepaste tandpasta, zoals Parodontax Tandvlees + Gevoeligheid & Adem, houdt je tandvlees gezond, je tanden sterk en je adem fris.
  • Een droge mond: je speeksel moet er continu voor zorgen dat je mond voldoende gereinigd wordt. Als je onvoldoende speeksel hebt, verliest je mond al snel zijn frisheid. Daarom hebben mensen die met hun mond open slapen ’s morgens meer last van een onfrisse adem.
  • Medicatie: medicijnen die als bijwerking een droge mond veroorzaken, kunnen dus ook tot een slechte adem leiden. En ook bepaalde gezondheidsproblemen kunnen een oorzaak vormen: allergieën, chronische sinusitis, bronchitis, luchtwegeninfecties, maagproblemen, diabetes en zelfs nierproblemen.

In samenwerking met GSK 


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram