Welke sportbeha kiezen?

Laatst bijgewerkt: June 2017
123-koppel-sport-fitn-lopen-sportbeha-06-17.jpg

tips Afhankelijk van de grootte van uw borsten kunt u kiezen tussen een ingekapselde sportbeha, een compressiesportbeha of een combinatie van beide.

• De ingekapselde beha bestaat uit twee aparte cups van niet-elastisch materiaal. Er zijn geen beugels, wel een elastische onderband die zorgt voor voldoende ondersteuning en brede schouderbanden. Deze beha verdient de voorkeur voor vrouwen met grote borsten (vanaf cupmaat D) en bij bewegingsintensieve sporten. Ook als u last hebt van kneuzingen aan het voorste gedeelte van de borsten, wordt deze beha aangeraden.

• De compressiebeha bestaat uit één enkel vlak elastisch materiaal, meestal met gekruiste bandjes op de rug. Deze beha is geschikt voor vrouwen met kleine tot middelgrote borsten en bij minder intensieve sporten. De borsten worden door deze beha tegen de ribbenkast gedrukt om beweging te verminderen.

• De combinatiebeha heeft twee afzonderlijke cups die meestal niet perfect aansluiten. Deze bestaan eveneens uit niet-elastisch materiaal waarover een tweede laag elastisch materiaal bevestigd is. Dit type beha wordt niet aangeraden. 

Met of zonder beugels? 

In goede sportbeha's is geen beugel nodig. Beugels hinderen de bewegingsvrijheid en het comfort tijdens het sporten. Ze kunnen knellen en insnijden. De ondersteuning wordt bij sportbeha’s gerealiseerd door middel van stevige materialen, door versterkende banden en inzetstukken. In de juiste maat geven ze evenveel ondersteuning als een beha met beugels. Toch dragen veel vrouwen liever een beha met beugel omdat ze vinden dat een sportbeha hun borsten ‘plat’ drukt, of omdat ze denken dat die meer steun biedt. 

Waarop letten bij een sportbeha met beugel? 

• Goede sportbeha's met beugel hebben een slanke en sterke beugel die onder- en aan de zijkanten van elke cup loopt. De beugels zijn iets meer flexibel, speciaal ontworpen om enigszins mee je lichaam mee te kunnen buigen. Een traditionele beugelbeha heeft deze flexibele capaciteit niet en kan daardoor makkelijker in je borsten prikken. Daarbij komt dat de beugels in dikkere, comfortabele materialen verwerkt zijn, verpakt in dubbele tunnels van schok- en drukdempend materiaal met een zeer gedetailleerde afwerking. Zodat ze niet kunnen irriteren, prikken of schuiven en de sportbeha goed blijft zitten waar hij moet zitten.
• De beha moet perfect passen, u mag beugels niet voelen. Bij het aantrekken en sluiten van de beha moet de beugel helemaal rond de borst zitten zonder ergens te duwen.
• Prikken de beugels dan is de beugel te klein. Probeer een cupmaat groter zodat de beugel vlak tegen uw lichaam aan ligt en om je borsten sluit.
• Voelt u de beugels prikken in het stukje huid onder de oksel dan is de beha te groot.
• Ligt de beugel niet plat op uw lichaam, dan kan dit betekenen dat de maagband niet strak genoeg is, probeer dan een omvangsmaatje kleiner. 

Wanneer geen sportbeha met beugel? 

• Blijvende littekenweefsel in het gebied van de borsten. 
• De eerste 3 tot 6 maanden na een borstoperatie, de beugels kunnen schade veroorzaken aan de chirurgische wonden en of littekenweefsel vormen. 
• Als u nikkelallergie hebt. 
• Zwangere vrouwen: tijdens de zwangerschap veranderen en groeien je borsten. De zwelling kan pijn en schade veroorzaken bij het dragen van een te kleine sportbeha met beugel. 
• Als u een hoge ribbenkast hebt kunnen de beugels drukken op de ribben. 
• Bij duursporten. 
• Als u beugels ongemakkelijk en minder prettig vindt. 

Kies de beha die past bij uw sport 

Hoe intensiever of sneller de beweging des te meer stevigheid u nodig hebt. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde borst (zonder ondersteuning) ongeveer 6 cm op en neer beweegt tijdens het sporten. Zonder beha kan de beweging variëren van bijna 2 cm bij lichte inspanning (zoals wandelen) tot 15 cm bij zware inspanning (zoals lopen). Hoe groter de borst hoe groter deze beweging. Tot nu toe bestaan er nog geen sportspecifieke beha’s zoals een judobeha of tennisbeha. Maar de meeste merken van sportbeha’s houden wel rekening met de intensiteit van de sport en bieden verschillende modellen aan met termen als low, medium, high en maximum of extreme impact, of light, firm en maximum support. 
• Voor rustige activiteiten zoals yoga, tai chi, wandelen, golf, fietsen volstaat een ‘low impact’ beha zoals een racerbackmodel of een beha met gekruiste schouderbandjes.
• Voor intensere sportactiviteiten zoals ski, dans, inlineskaten, nordic wandelen, fitness verdient een ‘medium impact’ beha. 
• Voor zeer intense sporten met veel beweging zoals bijvoorbeeld de meeste balsporten, tennis, atletiek, mountain bike, snowboarden en voor vrouwen met een zware boezem, wordt een ‘high impact’ beha aangeraden met een verhoogd middenvoorstuk die elke borst volledig omsluit uit schok- en drukdempend materiaal. 
• Voor sporten zoals lopen, aerobics, karate, boksen, judo, paardrijden wordt een ‘maximum’ of ‘extreme impact’ beha aangeraden. Met een ‘high impact’ beha kunt u ook lage impact sporten beoefenen, maar het omgekeerde is niet waar: zo ga je beter niet lopen of paardrijden met een low impact beha. Er bestaan tegenwoordig ook badpakken en bikini’s met een ingebouwde sportbeha die zeer geschikt zijn voor watersporten en strandspelen. 

Kies de juiste maat en vorm 

De pasvorm moet perfect zijn. De beha moet zowel zijdelingse als op- en neerwaartse bewegingen van de borsten afremmen. Hij moet voldoende strak zitten zonder te knellen, en niet verschuiven of schuren. 
• Voor de juiste maat sportbeha trekt u een aantal centimeters van de omvang af (gewoonlijk 1 maatje) die u bij een gewone beha gewend bent te dragen.
• Pas de beha altijd. De meeste vrouwen kopen een beha volgens de maat op het label, maar die maat zegt zo goed als niets over de pasvorm. Maten verschillen niet alleen van fabrikant tot fabrikant, maar vaak ook tussen de verschillende modellen van dezelfde fabrikant.
• Probeer verschillende maten en modellen tot u de beste, meest comfortabele en steunende beha hebt gevonden. 
• De cups moeten mooi opgevuld worden door de borsten. Wanneer u plooitjes ziet, is de maat te groot. Wanneer het model in de huid snijdt, is hij te klein. Als u een sportbeha past, spring of loop dan even rond om te voelen of uw borsten wel stevig zitten. 
• De elastische onderband sluit strak aan (zodat je 1 vinger tussen de onderband kunt schuiven) rond het borstbeen maar zonder dat hij insnijdt. Hij moet vooraan even hoog zitten als achteraan en aan de achterkant niet optrekken. De elastische onderband hoort zo mee te rekken dat de beha comfortabel en stevig zit. Meer breedte geeft extra stevigheid en optimale stabilisering van de borsten. Bovendien voorkomt dit omhoog kruipen en schuren tegen de huid. Hef bij het passen uw armen boven uw hoofd om te controleren of de elastische onderrand niet naar boven schuift. 


• De schouderbandjes zitten mooi rond de schouders, zonder in te snijden of af te glijden. Brede schouderbanden zorgen voor een betere en gelijkmatige verdeling van het gewicht van de borsten. Ze geven meer steun, snijden niet in de huid en zakken niet af tijdens het sporten. Als u de armen vaak moet heffen, draag dan geen beha met brede bandjes. Indien de bandjes snijden, zijn ze te strak afgesteld of te smal om het volume te dragen. Kies dan een model dat meer steun geeft of een model met bredere bandjes. Vallen de schouderbandjes af, kort dan de lengte in. Helpt dit niet kies dan voor een sportbeha waarvan de schouderbandjes gekruist kunnen worden of met een sportrug. 

• Het rugpand moet goed aansluiten. Hoe breder het rugpand en hoe meer haakjes, hoe steviger de beha steunt. Indien het rugpand niet goed aanluit, zet de sluiting dan op een kleinere stand (als dat kan) of neem een sportbeha met een kleinere omvang. 

• Een sportrug zonder sluiting geeft u alle bewegingsvrijheid van de schouders en armen, hinderlijke behabandjes zijn niet zichtbaar en u hebt geen last van afzakkende schouderbandjes. U moet er wel rekening mee houden dat voor en na het sporten de sportbeha over het hoofd aan en uit getrokken moet worden. Dit is niet voor iedereen geschikt en zeker na het sporten als je bezweet bent kan dit lastig zijn. Een ander nadeel kan zijn dat deze beha’s geen verstelbare schouderbandjes hebben, waardoor ze minder goed passen en steun geven. Ook de omvang moet precies passen omdat deze niet zoals bij een gewone beha rijen met haakjes heeft. 

• Een sluiting aan de voorzijde kan praktisch zijn om de beha aan en uit te trekken, bijvoorbeeld na een borstoperatie, bij schouderproblemen enz. Ook bij heel bewegingsintensieve sporten en sporten met veel grondcontact, kan een sluiting vooraan interessant zijn. 
• Vervang de beha als hij niet meer mooi aansluit of zijn stevigheid verliest. 

Kies het juiste materiaal 

• De naden van sportbeha’s zijn plat of afgedekt om de huid te beschermen en om schuren te voorkomen en lopen zo min mogelijk over de tepels. Er zitten liefst geen naden aan de binnenkant of in de cups. 
• Harde onderdelen zoals haakjes en oogjes moeten bedekt zijn. Verwijder irriterende labels. 
• Sportbeha’s bestaan uit speciale stoffen die het zweet snel kunnen afvoeren en de huid opdrogen, zoals polyamide of polyester (bijv. coolmax, dryfit…). 
• Een sportbeha moet u na elke training kunnen wassen, hij moet dus sneldrogend en slijtvast zijn.

bronnen:
www.kiesdejuistesportbh.nl
www.port.ac.uk/breastresearch
www.testberichte.de/sportbekleidung/954/sportunterwaesche/sport-bhs.html


verschenen op : 23/06/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub