Staand werken is het nieuwe zitten

Laatst bijgewerkt: juni 2017
123-werken-bureau-comp-staand-06-17.jpg

nieuws Presteert u beter en raakt u minder snel vermoeid als u staand achter uw computer werkt? De Leidse cognitief psycholoog Henk van Steenbergen gaat dit onderzoeken.

Ons lichaam is niet gebouwd op zittend werk. Toch gebruiken veel mensen het grootste deel van hun dag een zittende werkhouding. Er is steeds meer bewijs dat zittend werken slecht is voor ons lichaam. Maar hoe zit het met de gevolgen voor onze hersenen? Van Steenbergen: “Eerder onderzoek heeft laten zien dat langdurig zittend werken mentale vermoeidheid veroorzaakt. Vermoeidheid heeft weer een slechte invloed op het vermogen om je te concentreren en besluiten te nemen. We weten al dat afwisselend staan en zittend werken goed is voor je fysieke gesteldheid op de lange termijn. Maar er is nog weinig bekend over het effect op het cognitief functioneren. Dat wil ik in dit nieuwe project gaan onderzoeken”.

Zit-statafel
Van Steenbergen zal in zijn onderzoek een zittende werkhouding vergelijken met een afwisselende zit/staande werkhouding. Hij gaat onderzoeken of een zit-statafel helpt om mentale vermoeidheid tegen te gaan en om aandacht vast te houden en betere beslissingen te nemen.

Daarnaast gebruikt Van Steenbergen een eye tracker die de grootte van de pupil meet. Hiermee kan indirect de invloed van de neurotransmitter noradrenaline op het brein worden gemeten. Van Steenbergen: ‘We hopen dat de resultaten van dit onderzoek een beter begrip opleveren van het effect van lichaamshouding op onze mentale vermoeidheid en cognitie. Onze bevindingen kunnen in de toekomst mogelijk ook relevant zijn voor de financiële en transportsector. Want juist daar kunnen slechte economische beslissingen en verminderde aandacht serieuze gevolgen hebben.'
pub