ad

Insecten in voeding kunnen allergie veroorzaken

Laatst bijgewerkt: juli 2017
123-allergie-garnalen-schaald-06-17.jpg

nieuws Mensen met een garnalenallergie zijn vaak ook allergisch voor meelworm, een alternatieve eiwitbron in bijvoorbeeld insectenburgers. Dat blijkt uit donderzoek van het UMC Utrecht.

Het UMC Utrecht en onderzoeksinstituut TNO onderzochten het allergene potentieel van de meelworm (Tenebrio molitor). Hierbij ondergingen volwassen proefpersonen met een bewezen garnalenallergie een huidpriktest met extracten van meelwormen. Een deel van de proefpersonen deed mee aan een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde voedselprovocatietest. Daarbij kregen patiënten met een garnalenallergie oplopende hoeveelheden vermalen meelworm in een snack te eten. Vervolgens werd onderzocht óf en bij welke hoeveelheid er een allergische reactie optrad.

Uit de studies blijkt dat ongeveer 75 procent van de patiënten met een bekende garnalenallergie óók allergisch is voor meelworm. Verder bleek dat het consumeren van meelworm ook bij personen zonder voedselallergie in de voorgeschiedenis een allergische reactie kan uitlokken. Tenslotte lijkt het er op dat patiënten die allergisch zijn voor huisstofmijt of pollen, óók allergisch kunnen zijn voor meelworm.


ad


pub