Hoe betrouwbaar zijn sporthorloges?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Hoe goed zijn activity trackers op sporthorloges in het meten van hartslag en calorieverbruik? De hartslag wordt accuraat gemeten, wat calorieverbranding betreft, scoren ze ondermaats. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Stanford, gepubliceerd in het vakblad Journal of Personalized Medicine.

De onderzoekers testten zeven sporthorloges: Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn en Samsung Gear S2. De populaire Fitbit Charge 2 en de Garmin Vivosmart ontbraken in de test.
De onderzoekers lieten 60 vrijwilligers van 18 jaar en ouder – 31 vrouwen en 29 mannen – zitten, wandelen lopen en fietsen. De proefpersonen controleerden hun hartslag en calorieverbranding met de sporthorloges, ook tijdens rustperiodes. De onderzoekers deden hetzelfde met professionele apparatuur.

Hartslag vrij correct
Uit de resultaten bleek dat de meeste toestellen de hartslag vrij goed wisten na te gaan. De foutenmarge bedroeg voor zes van de zeven horloges minder dan 5 procent. Alleen de Samsung Gear S2 zat daarboven met een afwijking van 6,8 procent. De Apple Watch scoorde het best met een afwijking van 2 procent.
De fouten waren vooral te wijten aan factoren zoals huidskleur en tatoeages. De toestellen sturen groen licht doorheen de huidlagen, en een donkere huid of tatoeages kunnen dat bemoeilijken.

Calorieverbruik zeer slecht
De resultaten voor het calorieverbruik waren ronduit slecht. De Fitbit Surge was het beste toestel, maar week toch ruim 27 procent af van de werkelijkheid. De PulseOn was de slechtst scorende met een foutenmarge van bijna 93 procent.
De onderzoekers geven gebruikers van sporthorloges de raad geen al te zware beslissingen over hun gezondheid te baseren op de toestellen, aangezien ze niet dezelfde kwaliteit afleveren als medische toestellen.
pub