ad

Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Laatst bijgewerkt: mei 2020

dossier

Mooi verzorgde vingernagels zijn belangrijk voor je uitstraling en je zelfbeeld, maar ze zeggen ook iets over je gezondheid. Daarom is het zeer belangrijk dat je beschadiging of infecties vermijdt en dat je je nagels goed in de gaten houdt. Kleine verschillen in hun structuur of kleur kunnen een eerste indicatie zijn van ernstige onderliggende problemen zoals een nier- of hartaandoening of diabetes.

Hou je nagels in de gaten

123-h-handen-nagels-verzorging-04-19.jpg

Bekijk je vingernagels eens goed. Misschien zie je subtiele wijzigingen in de textuur of de kleur: een wit vlekje hier of een roze tintje daar? Misschien is de oppervlakte geribbeld of zijn er bultjes op?

Op het eerste gezicht lijken deze onvolmaaktheden 'no big deal', maar het zijn wel interessante informatiebronnen. Het is zeer belangrijk om je vingernagels gezond te houden en goed te verzorgen. Niet alleen om esthetische en hygiënische redenen, maar ook omdat je dan alert bent voor eventuele veranderingen in de kleur of de textuur van je nagels. 

Hoe hou je je nagels gezond en sterk?

Om infecties te vermijden en je nagels er mooier te laten uitzien, kan je alvast starten met deze goed gewoontes:

 • Bijt er niet op en trek er niet aan.

123-cosm-nagels-hand-manic-05-17.jpg
 • Laat je nagelriemen met rust, ze zijn een natuurlijke barrière tegen schimmels en bacteriën.
  Eenmaal die ‘bres’ gebroken is, kan ze geen bescherming meer bieden. Als je nagelriemen beschadigd zijn, zullen ze er al snel rood, triestig en gezwollen uitzien en dat is geen mooi zicht. Maar erger nog is dat je als gevolg daarvan een lelijke infectie kunt oplopen die je nagelbed aantast en tot permanente beschadiging kan leiden. Bijknippen van nagelriemen is dus zeker geen goed idee, maar ze te ver achteruitduwen kan ook problemen of infecties veroorzaken.
 • Wees zuinig met nagelverharder.
  Veel van die producten doen meer kwaad dan goed en ze zijn niet altijd voldoende klinisch getest. Eigenlijk vermijd je zo’n nagelverharder beter helemaal, tenzij je uitzonderlijk broze en kwetsbare nagels hebt.
 • Wrijf je nagels en vooral je nagelriemenen elke dag in met een degelijke vochtinbrengende olie of crème.
  Als je nagels barsten, afbreken of broos zijn, kan dat een teken zijn dat ze te weinig vocht hebben.
 • Eet gezonde voeding die voldoende vitamines bevat.
  Voor de nagels (en trouwens ook voor de huid) is vooral biotine (vitamine B8) belangrijk. We hebben die nodig om de energie vrij te maken uit ons voedsel. Biotine zit in eieren, lever, melk en noten. Een teveel aan vitamine B8 kan geen kwaad, want wat je over hebt, plas je uit. Vaak wordt die vitamine als supplement voorgeschreven. In verschillende onderzoeken werd aangetoond dat een biotinesupplement de nageldikte vergroot en voorkomt dat de nagels breken of splijten. Wat volgens de experts niet helpt, is gelatine. Het maakt niet uit of je het inneemt of je nagels erin weekt, het maakt je nagels niet sterker. En door je nagels erin te weken kunnen ze zelfs zacht en zwak worden. Ook voor producten die calcium, gist of fluoride bevatten, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat ze een betekenisvolle impact zouden hebben op de gezondheid van de nagels.
 • Gebruik geen dissolvant op basis van aceton en al zeker niet als je broze nagels hebt. Het schuurt de nagel af waardoor hij broos wordt.
 • Gebruik geen ruwe, grove vijl. Die is te hard voor de nagels en kan kleine barstjes en kloofjes veroorzaken. Een zachte, fijne vijl is veel nagelvriendelijker. Vijl je nagels ook altijd voorzichtig, in één richting en rond de toppen lichtjes af.
 • Om hygiënische redenen, en zeker nu met het coronavirus, wordt aangeraden om je handen vaak te wassen, maar voor je nagels is dat geen goede zaak. Als je je handen heel frequent moet inzepen, doe je er goed aan om zo veel mogelijk na elke wasbeurt je handen en nagelriemen met een vochtinbrengende crème in te wrijven. Probeer ook rechtstreeks contact met chemische schoonmaakproducten zoals afwasmiddel te vermijden. Draag zoveel mogelijk rubberen handschoenen.
 • Kies de juiste shampoo.
  De shampoo die je gebruikt, is misschien wel geschikt voor je haar maar niet voor je nagels. Dit geldt vooral voor shampoo voor vettig haar die vet en natuurlijke huidolie van de hoofdhuid verwijdert. Als je die shampoo frequent gebruikt en zeer droge nagels hebt, kunnen ze daardoor nog droger worden.
 • Hou je nagels droog en netjes, maar reinig niet te diep onder de nagels want dat kan infecties veroorzaken. 

123-cosm-voet-schimmel-05-17.jpg
 • En wat geldt voor je vingernagels, is uiteraard ook van toepassing op je teennagels. Aangezien zij vaak in de donkere, vochtige omgeving van een schoen worden opgesloten, zijn ze meer vatbaar voor schimmels. Raadpleeg een deskundige podoloog die zijn materiaal voldoende ontsmet als je een ingegroeide (teen)nagel hebt of voetverzorging nodig hebt.

Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Nagelproblemen zijn meestal gelinkt aan uitwendige factoren: nagels worden blootgesteld aan agressieve schoonmaakproducten, of ze worden beschadigd door ruwe bezigheden (bouw- en schilderwerken …) of dagdagelijkse routineklusjes. Maar de Amerikaanse Academy of Dermatology wijst erop dat de conditie van de nagels in bepaalde gevallen het gevolg is van een onderliggend gezondheidsprobleem elders in het lichaam.
Ook in Ierland werd er onderzoek gedaan op dit terrein. In 2005 kwam een groep Ierse artsen tot de vaststelling dat de eerste symptomen van osteoporose in de nagels zichtbaar zijn.

Dit zijn enkele nagelsignalen waarvoor je alert moet zijn.

 • Extreem bleke nagels komen meestal voor wanneer het aantal rode bloedcellen niet zo hoog is, maar soms wijzen ze op een ernstige ziekte zoals bloedarmoede, een leveraandoening, of hartfalen. Bij hartfalen kan het hart onvoldoende bloed rondpompen in het lichaam waardoor zich vocht ophoopt in de benen en de longen.
 • Witte nagels kunnen een indicatie zijn van diabetes of hartfalen. Witte nagels met donkere randen kunnen wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Mat witte nagels met een roze streep(je) aan de top wordt Terry’ nails genoemd. Het kan een ouderdomsverschijnsel zijn, maar ook een teken van diabetes of een probleem met nieren, lever of hart.
 • Gele nagels zijn vooral het gevolg van een schimmelinfectie. Wanneer zo’n infectie verergert, begint de nagel op te dikken en te brokkelen omdat het nagelbed terugtrekt. Gelige nagels die traag groeien en dik zijn kunnen ook te maken hebben met een longaandoening, chronische bronchitis bijvoorbeeld. In zeldzame gevallen zijn gele nagels een knipperlicht voor een ernstig probleem zoals schildklieraandoening, bepaalde longziekten of diabetes. Ook bij iemand die lijdt aan psoriasis, sinusitis, schildklierproblemen en reumatoïde artritis zijn gele nagels geen uitzondering.
 • Nagels met een blauwe schijn kunnen wijzen op een gebrek aan zuurstof. Een longprobleem zoals emfyseem kan daarvan aan de basis liggen. Ook sommige hartproblemen worden met blauwachtige nagels geassocieerd.
 • Als er putjes of ribbeltjes op de nagels verschijnen, kan dat een van de eerste symptomen van psoriasis of inflammatoire artritis zijn. Vaak verkleurt de nagel ook en de huid eronder ziet er roodbruin uit.
 • Droge, broze nagels die gemakkelijk barsten of splijten, worden soms gelinkt aan een schildklieraandoening. Als het barsten of breken gepaard gaat met een gelige tint ligt een schimmelinfectie waarschijnlijk aan de basis.
 • Opgezwollen nagelriemen die rood zien, zijn een gevolg van een ontsteking van de nagelriemen. Het kan wijzen op een infectie maar ook op lupus of een andere bindweefselziekte.
 • Rode nagelbedden kunnen een alarmbel zijn voor een hartprobleem.
 • Beau’s nails hebben lijnen die horizontaal van de ene naar de andere kant lopen. Ze zijn vaak een symptoom of het gevolg van een ernstige ziekte. Vaak zijn ze ook gelinkt aan stress.
 • Zijn je nagels lepelvormig, dun en dieper in het midden, dan kan dat wijzen op lupus, een hartprobleem, of een teveel of tekort aan ijzer.
 • Zwarte lijnen onder de nagel moeten zo snel mogelijk onderzocht worden door een dermatoloog. Ze kunnen veroorzaakt worden door een maligne melanoom, dat is een gevaarlijke vorm van huidkanker.

Bronnen: WEBmd, voedingscentrum.nl


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub