Waarom wandelen of fietsen Vlaamse kinderen te weinig?

123-kind-fietsen-school-05-17.jpg

nieuws

Wandelen of fietsen naar school kunnen een grote bijdrage leveren voor de dagelijkse portie beweging bij Vlaamse kinderen. Hoe zorgen we ervoor zorgen dat kinderen zich te voet of met de fiets verplaatsen? 

Uit onderzoek aan de Universiteit Gent blijkt dat de manier waarop ouders naar hun woonomgeving kijken een beslissende factor is voor het wandel- en fietsgedrag bij Vlaamse kinderen. Daarbij staat veiligheid bovenaan de lijst. 
Een route naar een bepaalde bestemming kan bijvoorbeeld afgescheiden fietspaden hebben, wat op het eerste zicht hoog scoort op vlak van veiligheid. Maar zolang ouders deze route niet als veilig beschouwen blijft dit een probleem.  Daarnaast is het belangrijk dat initiatieven, die wandelen en fietsen stimuleren, al op jonge leeftijd worden aangeboden. Op die manier kan een gewoonte gecreëerd worden die zich op latere leeftijd blijft verder zetten.  

Aan dit onderzoek namen in totaal 439 kinderen uit de lagere school deel.
De onderzoeker formuleert enkele concrete tips voor ouders, de school en de overheid zodat de auto niet langer koning is.

Ouders zijn beslissende factor
  •  Aangezien ouders meestal beslissen of hun kind al dan niet te voet of met de fiets naar een bepaalde bestemming mag, is het belangrijk dat zij overtuigd zijn. Voor ouders is het niet altijd gemakkelijk om de veiligheid van een bepaalde route in te schatten.
  •  Ouders kunnen het best samen met hun kind de route verkennen en samen de beste en veiligste route kiezen. Op die manier zien ze ook de verkeersvaardigheid van hun kind. 
  •  Ook kan hulp ingeschakeld worden van experten, waarbij ouders gevaarlijke punten of bezorgdheden kunnen lokaliseren en doorgeven aan de experten.
  •  Eventueel kan ook een coach (vb. BikeExperience) hulp bieden die de kinderen en ouders aanmoedigt om de fiets te nemen. 
  •  Verkeerseducatie voor kinderen en voor ouders is dus van cruciaal belang.
De school kan hulp bieden
Uit het onderzoek blijkt dat een grote afstand tot school de belangrijkste reden is waarom ouders hun kind met de auto aan de schoolpoort afzetten. Toch kunnen kinderen die verder van school wonen ook gestimuleerd worden om zich actief naar school te verplaatsen. Stapspots kunnen een oplossing bieden. Dit werd in twee lagere scholen getest, bij een 60-tal kinderen.

Een stapspot is een locatie op een haalbare wandelafstand van de school waar ouders hun kinderen kunnen afzetten en ophalen voor en na schooltijd. Vanaf deze plek kunnen kinderen zelfstandig of onder begeleiding van een volwassene op een veilige manier wandelen naar en van school.

De resultaten uit het onderzoek toonden aan dat stapspots een haalbaar en effectief initiatief zijn om wandelen naar school te verhogen bij kinderen die dichtbij school, maar vooral bij kinderen die verder van school wonen. Het vraagt geen grote inspanningen van de school en elke school kan kiezen hoe en wanneer ze stapspots organiseren. Stapspots zorgen er ook voor dat de verkeersdrukte aan de schoolpoort, meestal gepaard gaand met verkeersonveiligheid, wordt aangepakt.

Rol van de overheid?
Voorbeelden van aanpassingen zijn de aanleg van veilige toegangswegen naar verschillende bestemmingen waarbij conflictvrije kruispunten worden nagestreefd (vb. bruggen, tunnels voor wandelaars en fietsers, aparte regeling van verkeerslichten,…) of de aanleg van fietssnelwegen aan de rand van stedelijke gebieden. Dit heeft invloed op hoe ouders de omgeving waarnemen.

Tenslotte kunnen beleidsmakers de verplichting opleggen om in de omgeving van elke Vlaamse school schoolstraten (d.i. straat waar de school is en die geen autoverkeer toelaat) en stapspots te organiseren.

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram