Troost als er tandjes komen

Laatst bijgewerkt: februari 2021
123-baby-bijtring-tandjes-05-17.jpg

nieuws Tandjes die zitten te duwen om erdoor te komen, daar wordt een baby niet vrolijk van. Gelukkig bestaan er een aantal middeltjes om de pijn te verzachten.

Bijtring
Een bijtring is veilig voor een baby. Je kleine hartendief kan er zonder verstikkingsgevaar op kauwen. Zo’n bijtring verlicht de pijn en leidt de baby ook meteen wat af. Je kunt de bijtring vooraf koelen in de frigo, dat kalmeert het tandvlees, maar vries hem zeker niet in want dat zou het tandvlees van je baby kunnen beschadigen. En bind hem ook niet aan een touwtje rond de nek van je baby.

Tandengel
Bij baby’s van vier maanden en ouder kan je het pijnlijke tandvlees ook inwrijven met een suikervrije tandengel die verkrijgbaar is in de apotheek. Vaak bevat die een milde verdovende substantie die lokaal inwerkt, soms ook een ontsmettend ingrediënt dat een huidinfectie van het beschadigde tandvlees voorkomt.

Rauwe groente en fruit
Een van de signalen van doorbrekende tandjes is dat je baby begint te bijten op alles wat hij in handen krijgt. Vanaf de leeftijd van zes maanden mag je je baby gezonde bijtobjecten geven zoals stukjes harde rauwe groente (wortel bijvoorbeeld) of fruit. Dat kan uiteraard enkel onder toezicht, je moet voortdurend bij je baby blijven zodat hij zich niet kan verslikken.

Medicatie
Als je baby er erg onder lijdt en lichte koorts heeft, vraag je beter advies aan je arts. Die kan een medicijn voorschrijven op basis van paracetamol of ibuprofen.


bron: Hilde Deweer

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram