Mag uw huisdier mee op restaurant of naar de winkel?

123-hond-winkelwagen-hyg-dieren-05-17.jpg

nieuws Geen enkel huisdier mag op plaatsen komen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen. Op dat wettelijk verbod bestaan evenwel twee uitzonderingen:

Gezelschapsdieren mogen worden binnengebracht in ruimten
waar levensmiddelen worden verbruikt (zaal van restaurant, zaal van frituur, zaal van een snackbar, enz.) op voorwaarde dat de uitbater dit toelaat en er zich van vergewist heeft dat de dieren geen bron van besmetting voor de levensmiddelen kunnen vormen.
Een hond op restaurant is dus niet verboden, als de uitbater er tenminste mee akkoord gaat.
Gezelschapsdieren mogen daarentegen niet binnen in een supermarkt, bij de bakker of bij de slager: daar is immers geen verbruikszaal.

• Er bestaat ook een uitzondering voor assistentiehonden.
Aan assistentiehonden mag de toegang tot ruimten die toegankelijk zijn voor het publiek en waar levensmiddelen aanwezig zijn, niet geweigerd worden. Concreet moet een (speciaal daartoe opgeleide!) assistentiehond met zijn baasje worden binnengelaten in een bakkerij, restaurant, supermarkt, frituur, slagerij, enz. Hij mag uiteraard niet voorbij de toonbank gaan en de productieruimte betreden.

De uitbater van een restaurant heeft dus de keuze gezelschapsdieren in de verbruikszaal toe te laten of niet, maar mag een assistentiehond de toegang niet weigeren. De gerant van een supermarkt, een slagerij of een viswinkel moet de toegang weigeren aan een gezelschapsdier, maar moet een assistentiehond toelaten.

Algemene regel inzake discriminatie
De wettelijke bepalingen met betrekking tot discriminatie van personen verbieden een gerant van eender welke inrichting om de toegang te ontzeggen aan een assistentiehond.

De drie gewesten hebben immers elk een decreet aangenomen met betrekking tot de toegang van personen vergezeld van assistentiehonden tot publieke plaatsen. De personen vergezeld van een assistentiehond - als dusdanig erkend via een attest - hebben het recht op toegang tot publieke plaatsen. Dit recht geldt zowel voor personen met een handicap die vergezeld zijn van een assistentiehond als voor gastgezinnen en instructeurs die instaan voor de opleiding van assistentiehonden.

Wie een persoon met een assistentiehond het recht op toegang tot een publieke plaats ontzegt, kan bestraft worden met een geldboete van 15 tot 25 euro in Vlaanderen, van 26 tot 100 euro in Wallonië en van 50 tot 100 euro in het Brussels Gewest.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met het Interfederaal Gelijkekansencentrum, UNIA

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram