Wereld Lupus Dag

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Lupus Erythemathodes (LE): wat kunt u beter wel en niet eten en drinken?
Lupus erythematosus (LE) of systeemlupus is een veralgemeende auto-immuunziekte.
Auto-immuunziekte wil zeggen dat onze immuniteit (=afweer) zich op overdreven wijze tegen onszelf richt, o.a. door auto-antistoffen te vormen die ontstekingsziekten veroorzaken.
Veralgemeend wil zeggen dat de auto-immuniteit verscheidene organen kan aantasten en algemene ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Op die manier worden organen aangetast en ontstaan algemene ziekteverschijnselen zoals bijvoorbeeld gewrichtspijn, gewrichtsontstekingen en vermoeidheid.
Ook rode huiduitslag kan hiermee gepaard gaan.

Huidlupus, cutane of discoïde lupus, tast alleen de huid aan en is meestal minder ernstig. Als u alleen dit soort huidproblemen hebt, zal de arts onderzoeken of deze huidverschijnselen een manifestatie zijn van een meer uitgebreide systeemlupus.
Lupus treft voornamelijk vrouwen tijdens de vruchtbare jaren (80 tot 90 %). De oorzaak is onbekend. Zowel genetische als omgevingsfactoren kunnen hierin een rol spelen.

Als omgevingsfactor is de negatieve invloed van UV-stralen (zon) goed bekend. Mogelijk spelen ook virussen een rol bij het ontstaan van lupus. Dit is echter niet bewezen en lupus is zeker niet besmettelijk.
Hormonen spelen zeker ook een rol: vrouwelijke hormonen bevorderen lupus, terwijl mannelijke hormonen tegen lupus beschermen. Dit is een van de redenen waarom hormonale anticonceptie wordt afgeraden.

Speelt voeding een rol bij lupus?
In tegenstelling wat vaak beweerd wordt speelt voeding geen enkele rol bij het ontstaan van lupus. Kinderen en volwassenen met lupus moeten evenmin een speciaal dieet (bijvoorbeeld zonder gluten of zonder koemelk) volgen. Een gezonde en gevarieerde voeding is voldoende.
Toch zijn er een paar voedingsregels waaraan lupus-patiënten extra aandacht moeten besteden.

1. Gewichtsverlies voorkomen
Lupuspatiënten hebben vaak weinig eetlust. Bovendien hebben ze vaak last van aften, wat het eten kan bemoeilijken. Toch is het belangrijk om voldoende te eten om een gezond gewicht te behouden.
Indien de geneesmiddelen die u moet nemen maaglast veroorzaken, kan het helpen om vaak kleinere hoeveelheden gemakkelijk verteerbaar voedsel te eten, en sterk gekruide of erg zure gerechten te vermijden.
Advies van een diëtist kan hierbij nuttig zijn.

2. Gewichtstoename vermijden
Steroïden worden bij actieve lupus of opflakkeringen van lupus als medicijn gebruikt. Gewichtstoename tijdens een steroïdenbehandeling is gebruikelijk. Bovendien bewegen lupuspatiënten vaak weinig, wat ook tot gewichtstoename kan leiden.
Zeker voor kinderen met lupus die steroïden moeten nemen, is het belangrijk om hun eetlust in toom te houden, frisdrank en snoep te beperken, en ervoor te zorgen dat ze voldoende bewegen, zodat hun gewicht op peil blijft.

3. Hartvriendelijke voeding
Lupuspatiënten hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is een hartvriendelijke voeding extra belangrijk. Een op het mediterrane dieet geïnspireerde voeding is ideaal.
• Veel groenten, fruit, volle granen en noten.
• Matig uw vleesconsumptie. Geef de voorkeur aan mager vlees en gevogelte.
• Probeer zeker twee keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
• Gebruik weinig verzadigde vetten en geen transvetten.
• Gebruik zo weinig mogelijk zout.

4. Omega 3-vetzuren
Studies tonen aan dat omega 3-vetzuren mogelijk een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte en ontstekingen kan afremmen. Een voeding rijk aan omega 3-vetten zou mogelijk ook een gunstig effect hebben op lupus.
Onder meer vette vis, lijnzaadolie, koolzaadolie en noten bevatten veel omega 3-vetten.

5. Moet u extra vitamine D en calcium nemen?
Vanwege de huidklachten krijgen mensen met LE vaak het advies om zonlicht te vermijden. Zonlicht levert vitamine D voor het lichaam. Heeft u LE, en mag u niet in de zon van uw arts? Dan is het verstandig om met uw arts te bespreken of u een vitamine D-supplement en eventueel calciumtabletten moet gebruiken. Dit is des te belangrijker als u steroïden moet nemen. Die kunnen namelijk tot botontkalking leiden.
Van andere voedingssupplementen is nooit aangetoond dat deze van nut zijn bij SE.

6. Mag u alcohol drinken?
Alcohol bevat veel energie en kan leiden tot gewichtstoename. Overdrijf dus niet.
U mag zeker geen alcohol drinken indien u steroïden of methotrexaat moet nemen.

7. Moet u bepaalde voedingsproducten vermijden?
Lupus-patiënten mogen in principe alles eten. Er zijn echter twee producten die u het best vermijdt.

• Look: er bestaan aanwijzingen dat bepaalde stoffen in look (allicine) de immuunactiviteit kunnen stimuleren en een lupusopstoot zou kunnen uitlokken. Hierover bestaat evenwel geen wetenschappelijke consensus.

• Alfalfa (luzernekiemen) en mungoboon-scheuten: die bevatten L-canavanine, een eiwit dat een lupusopstoot zou kunnen uitlokken.
Dat aspartaam een lupusopstoot zou kunnen uitlokken, is daarentegen niet aangetoond. 

Lees ook: Lupus erythematosus (LED)

Bronnen:
www.reumanet.be/sites/default/files/Potentiele%20voordelen%20dieet%20lupus.pdf www.lupusuk.org.uk/diet-and-healthy-eating/
www.hopkinslupus.org/lupus-info/lifestyle-additional-information/lupus-diet/
www.webmd.com/lupus/guide/nutrition-lupus#1
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram