Sojaconsumptie verlengt leven

Laatst bijgewerkt: mei 2019
soja-bonen-3.jpg

nieuws Japanners hebben de hoogste levensverwachting ter wereld, maar op de eilandengroep Okinawa bij Japan spannen ze de kroon. Daar woont de grootste groep van honderdjarigen en ouder; 40 honderdjarigen per 100.000 inwoners. In België waren er op 1 januari 2003 11 honderdjarigen per 100.000 inwoners (NIS).
De levensverwachting van Japanners is explosief toegenomen sinds de Tweede Wereldoorlog en is de jongste jaren nog meer gestegen dan analisten op grond van berekeningen hadden voorspeld.
In 2000 was de gemiddelde levensverwachting voor Japanse mannen 77,7 jaar en voor vrouwen 84,6 jaar. In Okinawa was de levensverwachting voor vrouwen nog hoger, namelijk 86 jaar. Ter vergelijking: de levensverwachting van Belgische mannen lag in 2001 op 75,4 jaar en voor vrouwen op 81,7 jaar.
Het milde klimaat, de unieke eetgewoonten, de actieve leefstijl en de relaxe levenshouding dragen daar zeker toe bij. Bekend is dat de eilandbewoners veel specifieke Okinawaanse groene en gele groenten eten en weinig zout gebruiken. De eiwitbronnen zijn voornamelijk soja (tofu) en een klein deel is varkensvlees en vis. Op hoge leeftijd maken de mensen van Okinawa nog deel uit van lokale organisaties waardoor zij een groot sociaal netwerk hebben. Ze doen dagelijks lichamelijke oefeningen en maken regelmatig een wandeling. Ook zien zij het belang in van een goede nachtrust en doen ze ’s middags een middagdutje.
Chronische ziekten komen op Okinawa veel minder vaak voor dan in Japan. Chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, beroertes en kanker worden veroorzaakt door oxidatieve stress. In de voeding van de Okinawa’s zijn veel anti-oxidanten aangetroffen. Dit zijn bio-actieve stoffen in groenten en fruit die het ziekteproces kunnen tegengaan.
Sojaproducten maken een belangrijk deel uit van hun dagelijkse voeding. Momenteel worden talrijke studies naar een effect van soja op borst- en prostaatkanker, osteoporose en menopauzale klachten uitgevoerd. Het gunstige effect van soja-eiwitten wat betreft hart- en vaatziekten is inmiddels internationaal erkend.

zie ook artikel : Bioactieve stoffen
pub