Welke kleding beschermt tegen de zon?

123-vr-zon-hoed-reizen-genieten-04-17.jpg

nieuws Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen, met 32.000 nieuwe gevallen per jaar. Schadelijke UV-blootstelling vermijden, is de sleutel om je kans op huidkanker te verkleinen.

Hoewel ruim 9 op de 10 Belgen de gevaren van zonnebrand kennen, beschermt amper 6 % zich het hele jaar door. Daarmee scoren we slechter dan de gemiddelde Europeaan.
U kunt uw huid beschermen door onnodige UV-blootstelling te vermijden, zonnecrème te gebruiken en een zonnebril of beschermende kledij te dragen. Wat dat laatste betreft, zijn Belgen heel laks: 7% draagt beschermende kleding, terwijl het gemiddelde voor Europa 16% bedraagt.

Beschermende kleding tegen de zon
Uv-straling wordt door textiel gedeeltelijk weerkaatst, opgeslorpt of doorgelaten. Mensen denken vaak dat een gewoon T-shirt dragen volstaat als UV-bescherming, maar dat klopt niet. Veel hangt af van het soort textiel, het materiaal, de kleur, de eventuele schade of de vochtigheid van de stof. Die bepalen grotendeels of een kledingstuk veel UV licht doorlaat waardoor de huid kan verbranden, of dat het UV licht wordt geabsorbeerd of gereflecteerd.
• Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter ze beschermt.
Een dunne, lichte stof (bijvoorbeeld een katoenen T-shirt of een zijden bloes) heeft normaal een beschermingsfactor van SPF 2 tot 10. Bij een dicht geweven katoenen T-shirt kan dat oplopen tot SPF 20, wat bijna vergelijkbaar is met een correct aangebrachte zonnecrème (SPF tot 30). Een jeansbroek blokkeert het UV-licht bijna volledig.
De beschermingsfactor is een indicatie voor hoe lang de kleding bescherming biedt tegen de zon. Stel dat u met een onbeschermde huid 10 minuten in de zon kan zijn zonder zonnebrand op te lopen. Dan kan kleding met beschermingsfactor 20 u ongeveer 20 x 10 minuten beschermen.

Wilt u zelf checken of uw T-shirt veel UV doorlaat, hou het dan even tegen het licht en kijk of het fel doorschijnt. Hoe doorzichtiger, hoe minder protectie.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen.
Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
Donkere kleuren bieden een betere uv-bescherming dan lichte kleuren, maar absorberen ook meer infraroodstraling en zichtbaar licht. Ze worden echter warmer en zijn daardoor minder comfortabel in de zon.
• Ook felle kleuren zoals fel geel of fel rood absorberen relatief veel UV-licht, veel meer dan pastelkleuren of dan wit.
• Nieuwe kleding beschermt vaak minder dan kleding die al een paar keer gewassen is en daardoor een beetje gekrompen is, waardoor de holten in het weefsel kleiner zijn geworden. Dat geldt zeker voor katoen.
• Natte kleding laat uv-stralen gemakkelijker door en biedt dus minder bescherming dan droge kleding. Een nat kledingsstuk verliest meer dan 50 % van zijn bescherming. Een natte katoenen T-shirt biedt dus nog nauwelijks bescherming.
Losse kleding beschermt beter dan strakke, spannende kleding omdat bij de die laatste de gaten in het weefsel groter wordt.
• Er bestaat tegenwoording ook UV-beschermende kleding die geïmpregneerd is met een fotobeschermend product en/of die op een specifieke manier zijn geweven. Volgens Europese normen is een kledingstuk met een UPF hoger dan 30 'uv-beschermende kledij', materiaal met een UPF hoger dan 40 is 'uv-ondoorlaatbaar'.

Kledingstukken die aan de Europese standaard voor fotobeschermende kledij voldoen, bevatten de code EN 13758-2 40+
• Er bestaan ook producten op basis van Tinosorb (een stof die aan veel zonnecrèmes wordt toegevoegd) waarmee u zelf uw kleren kunt wassen, om de zonbescherming te verhogen.
• Wie op zeker wil spelen, smeert best ook de schouders in onder zijn shirt. Die staan immers het meest bloot aan UV-straling.

Gratis huidonderzoek
Tijdens Preventieweek van Euromelanoma van 8 tot 12 mei kunt u gratis een huidonderzoek laten uitvoeren. U moet zich daarvoor vooraf registreren op www.euromelanoma.org.

Bronnen:
www.euromelanoma.org
www.skincancer.org/prevention/sun-protection/clothing/protection


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram