Eén op de vijf tekenbeten in stedelijk gebied

Laatst bijgewerkt: May 2017
123-controle-tekenbeet-05-17.jpg

nieuws Eén op de vijf tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied. De meeste tekenbeten vinden plaats in het buitengebied, maar ook binnen stedelijk gebied worden dus veel mensen gebeten. Dat blijkt uit een onderzoek naar tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl. Nu het tekenbeetseizoen is begonnen, is het belangrijk om te controleren op tekenbeten na een bezoek aan het groen, ook binnen het stedelijk gebied.

Ruim één op de vijf tekenbeten wordt opgelopen binnen stedelijk gebied. Vooral in stadsparken of bossen en de eigen tuin worden mensen gebeten door teken. In stedelijk gebied dragen teken minder vaak de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In het buitengebied draagt ongeveer één op de vijf teken deze bacterie bij zich, in stedelijk gebied is dat één op de zes à zeven teken. Niet iedereen krijgt de ziekte van Lyme na een beet met een besmette teek. Toch krijgen jaarlijks naar schatting ongeveer vierduizend mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet binnen het stedelijk gebied.

Het is belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in het ‘groen’ bent geweest, binnen en buiten de stad. Bijvoorbeeld na bezoek aan het park, de speeltuin of na verblijf in de tuin. En natuurlijk ook na een wandeling door het bos of de duinen. Verwijder een teek zo snel mogelijk als hij gebeten heeft. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt.

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub