Hooikoorts: het berkenpollenseizoen is in opmars

Laatst bijgewerkt: April 2017
123-natuur-zon-lucht-hooik-planten-04-17.jpg

nieuws De concentraties berkenpollen gemeten in de lucht bevinden zich sinds dinsdag 28 maart sterk boven de drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) geeft dan ook het startschot van de kritische periode voor personen die allergisch zijn voor berkenpollen.

Wanneer de concentratie aan berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt, vertoont de overgrote meerderheid van de gesensibiliseerde personen volgende symptomen:
• Prikkeling of kriebeling, jeuk, rode en/of tranende ogen
• Niesbuien, verstopte neus, verlies van reuk- en smaakzin, verstopte sinussen, loopneus en, in sommige gevallen, jeuk in de mond- en keelholte

De evolutie van de stuifmeelconcentraties in de lucht zal in de komende dagen grotendeels bepaald worden door weersomstandigheden.
De berk, kampioen van de allergene bomen
In België is de berk veruit de meest allergene boom. Hij produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is. Sommige personen die gesensibiliseerd zijn voor berkenpollen kunnen ook symptomen van allergieën vertonen indien grote hoeveelheden stuifmeel van els en/of hazelaar in omloop zijn, zoals het geval was in februari. Voor deze personen zijn de ongemakken die de allergieën met zich meebrengen dus al langer begonnen.
Een verblijf aan de kust is aangeraden voor personen met een berkenpollenallergie omdat de lucht er over het algemeen minder berkenpollen bevat. Er is echter waakzaamheid geraden omdat een berkenpollenallergie vaak gepaard kan gaan met een voedselallergie voor bepaalde fruitsoorten zoals appelen, kersen, amandelen, hazelnoten, kiwi’s enz.

Hoe kunnen niesbuien en andere ongemakken worden beperkt?
• Volg de aanbevelingen en behandelingen die uw arts u voorschrijft
• Vermijd inspanningen en activiteiten in de buitenlucht (sport, lichamelijke inspanningen)
• Draag een bril om contact tussen de ogen en het allergeen te voorkomen
• Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen om het allergeen zo goed mogelijk te verwijderen
• Gebruik papieren zakdoeken en gooi ze na gebruik systematisch weg
• Laat uw was liever niet buiten drogen
• Houd vensters dicht als u in de auto zit
• Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be om op de hoogte te blijven over de evolutie van het pollenseizoen in België

De behandelingen
Innemen van geneesmiddelen:
Het innemen van geneesmiddelen (antihistaminica, corticosteroïden) vermindert de hooikoortssymptomen. Deze producten worden voorgeschreven door een arts. In samenspraak met uw arts kunnen ze zelfs preventief ingenomen worden.
Desensibilisatie:
Deze behandeling is gebaseerd op de injectie van toenemende dosissen van het allergeen, zodat de patiënt op termijn minder heftig reageert op het allergeen. De behandeling is lang en moet uitgevoerd worden door een dokter.

Airallergy, het enige officiële netwerk voor de surveillance van pollen in België
Airallergy, het Belgisch netwerk voor de surveillance van pollen en schimmelsporen, is in 1974 opgericht. Sinds 1982 wordt het door het team Mycologie en Aerobiologie van het WIV gecoördineerd. Het netwerk biedt elke dag opnieuw betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht en helpt zo gezondheidswerkers een diagnose te stellen. Allergische personen kunnen hier ook informatie vinden over de hoogrisicoperiodes en -gebieden.

Bronnen:
www.airallergy.be
Een mobiele applicatie ‘Airallergy’ voor smartphones (Android en iOS) zal binnenkort beschikbaar zijn.
https://www.wiv-isp.be/nl/pershoek/allergiewaakzaamheid-het-berkenpollenseizoen-opmars


verschenen op : 22/04/2017 , bijgewerkt op 20/04/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt