ad

Suikerhoudende drank verhoogt kans op diabetes

Laatst bijgewerkt: mei 2019
limonades.jpg

nieuws Frisdranken en vruchtensappen waaraan suiker is toegevoegd, bevatten grote hoeveelheden suikers die makkelijk worden opgenomen en leiden tot gewichtstoename en mogelijke diabetes type 2 bij jongere en volwassen vrouwen.
Dat blijkt uit een Amerikaanse studie waarbij gegevens van ruim 90.000 vrouwen uit de zg. Nurses’ Health Study werden geanalyseerd. Bij de start van de studie in 1991 hadden de vrouwen hadden geen diabetes of een andere chronische aandoening.
Bij de vrouwen die niet meer suikerhoudende dranken consumeerden werd in de periode tot 1999 geen gewichtstoename vastgesteld. Bij vrouwen die hun consumptie verhoogden van 1 of minder drankjes per week naar 1 of meer per dag, werd een gewichtstoename van gemiddeld 4,69 kg in de periode 1991-1995 en van 4,20 kg in de periode 1996-1999 vastgesteld (rekening houdend met andere factoren die verantwoordelijk kunnen zijn voor de gewichtstoename zoals dieet, leefwijze...).
Bij 741 vrouwen werd tijdens de duur van het onderzoek diabetes type 2 vastgesteld. Na verrekening van andere mogelijke risicofactoren schatten de onderzoekers dat vrouwen die 1 of meer softdrinks per dag gebruiken een relatief risico op diabetes type 2 van 1,83 hebben ten opzichte van vrouwen die minder dan 1 softdrink per maand gebruiken. Bij gezoet fruitsap bedraagt het relatieve risico 2,00.
De mogelijke oorzaak berust op de overmatige inname van calorieën en de grote hoeveelheden snel opgenomen suikers.


bron: JAMA, 25 augustus 2004

ad


pub