ad

De hulpdiensten verwittigen in België

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
EHBO-expert-EersteHulp-500.jpg

dossier Bij een noodgeval kan je in België de hulpdiensten bereiken via noodnummers. Heb je nood aan de brandweer of medische hulp, dan bel je het nummer 112 (of het nummer 100). Bij nood aan politionele bijstand draai je het nummer 101.

Het nummer 112 is een Europees noodnummer. Dit wilt zeggen dat je in heel Europa gratis naar dit nummer kan bellen om brandweer, medische diensten en de politie te bereiken. In België komen telefoontjes naar 112 terecht op dezelfde centrale als telefoontjes naar het nummer 100. Dit zijn brandweer- en medische dispatchers. Als je de politie nodig hebt, bel je in België beter het nummer 101. Dan kom je onmiddellijk op de juiste centrale terecht.

Probeer steeds rustig te blijven als je naar een noodnummer belt. Hoe sneller je de juiste informatie kan doorgeven, hoe sneller hulp op pad kan worden gestuurd. Probeer daarom steeds het aantal slachtoffers en de locatie waar je je bevindt te weten te komen. Geef kort en bondig een omschrijving van het probleem.

WEETJE: het nummer 112 is gekozen omdat het snel te vormen was op oude telefoons met een draaischijf. 1-1-2 is het nummer waarbij de draaischijf het minst lang moet terugdraaien (1-1-1 is niet mogelijk om technische redenen). 

De mensen die detelefoon opnemen in de noodcentrales worden ook “calltakers” genoemd. Ze hebbeneen doorgedreven opleiding gevold op zo snel mogelijk de ernst van de situatiete kunnen inschatten en zo de correcte hulp uit te sturen. Ook zijn ze getraindom bellers via de telefoon instructies te geven om een reanimatie uit tevoeren. Dit noemt “phone CPR” en kan de overlevingskansen bij een reanimatiefors verhogen.

WEETJE: voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking is het mogelijk om te hulpdiensten te bereiken via SMS. Om toegang te krijgen tot te SMS-dienst moet je eerst een aanvraag sturen naar de overheid.

Naast de gekende 112 (of 100) en 101 nummers, zijn er nog vele andere noodnummers die dag en nacht bereikbaar zijn. Voorbeelden zijn het Belgische Antigifcentrum (070/245.245), het Rode Kruis (105), Child Focus (116000)… Een meer uitgebreide lijst vind je hieronder

zie ook artikel : Noodnummers
ad


pub