Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder

Laatst bijgewerkt: maart 2017
123-handen-helpen-170-2.jpg

nieuws

Wie vrijwilligerswerk doet is gezonder dan wie geen vrijwilligerserk doet. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent bij meer dan 40.000 Europeanen. 
Zelfs na controle voor andere factoren die gezondheid beïnvloeden (geslacht, leeftijd, scholingsniveau, migratiestatus, religiositeit en land waar ze wonen), blijken vrijwilligers in duidelijk betere gezondheid dan niet-vrijwilligers. 

Bijkomende analyses tonen dat een deel van dit verband loopt via inkomen. Vrijwilligers hebben een hoger inkomen en dit hogere inkomen is op zijn beurt geassocieerd met een betere gezondheid. 

De onderzoekers schuiven drie bijkomende verklaringen voor hun bevindingen naar voren. Ten eerste werd reeds aangetoond dat vrijwilligerswerk een positief effect kan hebben op psychologische factoren zoals zelfvertrouwen en zelfwerkzaamheid enerzijds en de kwantiteit en kwaliteit van iemands sociaal netwerk. Ten tweede zorgt vrijwilligerswerk voor fysieke en psychische activiteiten die een bescherming bieden tegen een functionele achteruitgang en dementie bij ouderen. Ten slotte toont neurologisch onderzoek dat vrijwilligerswerk zorggerelateerde hormonen oxytocine en progesteron kan vrijgeven die helpen om weerstand te bieden tegen stress en ontstekingen.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram