Kleurmiddelen in voeding hebben negatief effect op kinderen

Laatst bijgewerkt: mei 2019
tieners-lachen.jpg

nieuws Volgens een nieuw Brits onderzoek hebben kleur- en bewaarmiddelen in de voeding een negatieve invloed op het gedrag van kinderen. 1873 kinderen van 4 jaar die getest werden op allergie, kregen gedurende één week een dieet zonder kleur- en bewaarmiddelen. Nadien kregen ze willekeurig gedurende tweemaal één week een supplement met dagelijks 20 mg kleurmiddelen en 45 mg bewaarmiddelen, of een placebo zonder kleur- en bewaarmiddelen.
Hun gedrag werd getest aan de hand van een gestandaardiseerde gedragstest en op basis van de vaststellingen van de ouders.
De gestandaardiseerde tests leverde geen verschillen op, maar volgens de vaststellingen van de ouders waren de kinderen tijdens de week zonder kleur- en bewaarstoffen veel rustiger. Omgekeerd waren de kinderen tijdens de periode met kleur- en bewaarmiddelen onrustiger.
Er was geen verschil tussen kinderen waarbij allergie was vastgesteld, noch tussen kinderen waarbij bij aanvang van het onderzoek hyperactiviteit werd vastgesteld. Dat zou erop kunnen wijzen dat het om een farmacologisch effect gaat, en niet om een allergische reactie op de kleur- en bewaarstoffen.

Lees ook: Additieven - Wat zit er in mijn eten?


bron: Archives of Disease in Childhood 2004 506-511


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram